Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Isforskare reser längs Nordostpassagen

Svenska tremastade barken S/S Vega som Adolf Erik Nordenskiöld använde under sin forskningsresa 1878-1880 genom Nordostpassagen Foto: Wikimedia

Ny framtida handelsväg längs Nordostpassagen kan bli möjlig för malmtransporter och forskare från Luleå tekniska universitet får delta i en expedition längs havsleden. Lennart Fransson, isforskare inom Avdelningen för konstruktionsteknik vid Luleå tekniska universitet deltar i resan som väntas pågå i flera veckor.

– Det är först nu som jag börjar fatta hur roligt det här är, för det är ju inte vilken båtresa som helst, säger Lennart Fransson som är forskare och expert på is vid Luleå tekniska universitet.

Han är inbjuden att delta i sjöresan av Rederi AB TransAtlantic som är ett svenskt/norskt rederi, med isbrytning och industriella sjötransporter i arktiska områden som specialitet. Lennart Franssons uppgift ombord på isbrytaren Tor Viking II är att under resan göra observationer av is som kan ligga till underlag för att kunna beräkna motstånd att forcera isen. Underlaget ska även ligga till grund för beräkning av bränsleförbrukning.

– Jag ska skriva en rapport som blir exklusiv för Transatlantic, men vissa delar räknar jag med att kunna använda i min egen forskning, säger Lennart Fransson.

Källa: Luleå tekniska universitet