Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Konkurrensverket stämmer bussföretag för kartell

De två bussföretagen Ölvemarks och Scandorama har, enligt Konkurrensverket, gjort sig skyldiga till otillåtet prissamarbete, en så kallad kartell. De krävs nu på drygt 13 miljoner kronor i böter.

Företagen har, enligt Konkurrensverket, mellan 2007-2009 kommit överens om priser på paketresor med buss. De har också kommit överens om att begränsa produktionen av researrangemang, samt om att dela upp marknaden mellan sig.

Enligt den stämningsansökan som Konkurrensverket nu har lämnat in yrkar Konkurrensverket att Stockholms tingsrätt beslutar att de båda företagen tillsammans betalar 13,2 miljoner kronor i böter (konkurrensskadeavgift). Ölvemarks Holiday Aktiebolag krävs på 9 200 000 kronor och Scandorama AB på 4 000 000 kronor. Båda företagen håller med om sakomständigheterna i ärendet, men anser att samarbetet inte varit otillåtet. Företagen har samarbetat med Konkurrensverket under hela utredningen. Det återstår för domstolen att fastställa hur företagens överenskommelser ska bedömas rättsligt.

– Att komma överens om priser är inte tillåtet enligt konkurrensreglerna. Den här typen av överenskommelser leder till att konsumenterna drabbas av högre priser och sämre produktutbud, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

– Det är viktigt att ge tydliga signaler att konkurrenter inte ska göra upp om priser och andra försäljningsvillkor. Jag ser fram emot tingsrättens beslut i den delen.

Källa: kkv