Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

”Utgår från att han hade medhjälpare”

Här sprängde mannen sig till döds. Foto: Wikimedia

Bilen som sprängdes och varningarna innan har knutits till samme man som sprängde sig till döds i centrala Stockholm. Men polisen arbetar ändå utifrån antagandet att han haft medhjälpare.

Det framgick av den presskonferens som Säkerhetspolisen höll under måndagen.

Ännu har inga anhöriga identifierat mannen och ingen DNA-analys bekräftar hans identitet. Polisen betraktar honom ändå till 98 procent identifierad och nu pågår en obduktion av hans kropp.

Mannen är född 1981 i Mellanöstern och har varit svensk medborgare sedan 1982. Tidigare har han bott både i Sverige och i England. Hans namn var tidigare okänt för Säpo, enligt chefsåklagare Tomas Lindstrand vid internationella åklagarkammaren som leder förundersökningen.

Bilen som sprängdes på Olof Palmes gata kan knytas till samme man som sprängde sig. Han köpte bilen i slutet av november i år. Mannen hade stora mängder explosiva material med sig.

– Han hade ett bombbälte på sig, en ryggsäck med en bomb och bar på ett föremål som såg ut som en tryckkokare, säger Tomas Lindstrand.

– Det är ett rimligt antagande att något misstag gjordes så att en del av de bomber han hade utlöstes och förorsakade hans död. Det är en spekulation att han var på väg någonstans där det fanns mycket folk, kanske Centralen, kanske Åhléns, fortsätter Tomas Lindstrand.

Utifrån vad polisen nu vet var mannen ensam i själva utförandet av terrorbrotten.

– Men vi vet av erfarenhet att flera personer brukar vara involverade. Det verkar vara välplanerat och vi utgår från att han har haft medhjälpare, säger Tomas Lindstrand.

Ingen annan har i dagsläget delgivits misstanke.

Källa: Polisen