Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Åkarna till EM i konståkning uttagna

Foto: Svenska konståkningsförbundet

Nu är det klart vilka åkare som får representera Sverige under EM i konståkning i Bern, Schweiz, den 24-30 januari 2011: Kristoffer Berntsson (bilden), Adrian Schultheiss och Viktoria Helgesson.

Kampen om EM-platserna har varit mycket hård och avgjordes till slut under SM i Malmö i helgen. Det blir de tre SM-medaljörerna Viktoria Helgesson, Tibro konståkningsklubb, Kristoffer Berntsson, Landvetter konståkningsklubb och Adrian Schultheiss, Göteborgs konståkningsklubb, som får uppdraget.

Bland herrarna var det Kristoffer Berntsson, Adrian Schultheiss och Alexander Majorov som slogs om de två EM-platserna. Berntsson och Schultheiss besegrade Majorov under SM, där slutresultatet skrevs till 18 poäng mellan guldmedaljören Berntsson och bronsmedaljören Majorov.

Majorov från Luleå konståkningsklubb blir dock inte lottlös. Han har blivit uttagen till JVM som går i Korea den 28 februari-6 mars. Dessutom kommer alla tre att mötas under The Nordics i Danmark den 10-13 februari, en tävling som kommer att vara avgörande för vilka som blir uttagna till VM i Japan den 21-27 mars.

Kampen mellan de tre åkarna är därmed inte över, utan fortsätter under våren om VM-platserna.

På damsidan blev Viktoria Helgesson uttagen till den enda svenska EM-platsen. Helgesson har gjort många fina resultat på internationella tävlingar under hela säsongen. Dessutom vann hon både det korta och det fria programmet, med dryga tio poäng, under SM i Malmö. Uttagna reserver är lillasyster Joshi Helgesson och Linnea Mellgren, Enköpings konståkningsklubb.

– Då alla tre herrar och alla tre damer har kapacitet att prestera under ett mästerskap, hade vi självklart gärna sett att alla hade kunnat få vara med på EM. Efter förra årets resultat har Sverige dock endas två platser i herrklassen och en i damklassen, säger Carina Skoog, sportchef på Svenska Konståkningsförbundet.

De uttagna har nu en månad på sig att hårdträna för att kunna prestera på topp under EM.

Källa: Svenska Konståkningsförbundet