Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bärgarens farliga vardag

Med döden i vitögat Arkivbild från Assistancekåren

Ingen har väl undgått att vi har haft en riktig vinter i hela landet i år, vilket inte       hänt på drygt 20 år. Det har även synts i trafiken. Under januari och februari har Assistancekåren haft ”all time high” i antalet uppdrag. Tyvärr har det också inneburit att bärgningspersonalen har varit extra utsatta för risker när de hjälpt nödställda bilister. Under årets tre första veckor har inte mindre än 5 bärgningsbilar blivit påkörda! En av dessa utgick dessvärre med dödlig utgång. Trots att bärgningsbilarna   är stora, har kraftigt blinkande ljusramper, fluorescerande och reflekterande dekor samt målade i klara, väl synliga färger så har det inte hjäpt!

Tänk dig själv att helt oskyddad lasta om och bärga en lastbil vid en hårt trafikerad väg medan tung trafik passerar i rasande fart alldeles bakom din rygg. Trafik som du är helt utelämnad till. Eller att bärga olycksbilarna i samband med en dödsolycka när många nyfikna bilister tvärbromsar intill dig för att titta på förödelsen. Sådan är bärgarens värld – oskyddad och farlig!

Under 2000-talet har flera dödsolyckor med bärgare inträffat och varje dag rapporteras om nya incidenter.

– Att vara bärgare är visserligen ett spännande och omväxlande jobb, men det blir allt tuffare, säger Ronny Andersson, utbildare och känd bärgare i Göteborg. Trafiken blir allt aggressivare och vägkulturen allt mer hänsynslös. Bilisterna kör ofta på våra bärgningsbilar!

Bärgningsbilarna är idag ofta utrustade med en ljusramp som kan höjas för att de blinkande ljusen ska synas bättre på långt håll. Det hjälper inte!

– Medan jag stod och jobbade med varningsljusen på vid vägrenen och försökte dra upp en bil kom plötsligt två bilar körande i bredd rakt emot mig. De vek inte en millimeter. Jag måste kasta mig ned i diket för att undkomma, berättar Ronny Andersson.

För närvarande pågår projektet ”Trafiksäker bärgning”. I projektgruppen ingår Vägverket, Räddnings-verket, Polisen, Arbetsmiljöverket, Assistancekåren och representanter från övriga bärgnings-organisationer i Sverige. I projektarbetet analyseras bärgarens riskfyllda situation på vägen och målsättningen är att utarbeta regler och skyddsåtgärder för en säkrare arbetsplats.

Assistancekåren är en rikstäckande bärgnings- och bilassistansorganisation och marknadsledande i Sverige. Företaget består idag av 139 samarbetande enskilda bärgningsföretag från Kiruna i norr till Ystad i söder. Det borgar för en snabb och seriös service när hjälpen behövs. Tillsammans förfogar företagen över 400 bärgningsfordon strategiskt placerade över hela landet.

Källa: ASSISTANCEKÅREN/Mynewsdesk