Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sex personer åtalas för kokainsmuggling

Beslagtagna droger Foto: Wikimedia

Vid flera tillfällen smugglades kokain i dansmattor från Syd- och Centralamerika. I dag åtalas sex personer vid Göteborgs tingsrätt.

Kokainet blandades med en svart massa som sedan göts in i så kallade dansmattor. Tullverkets beslag av kokain har skett vid fem olika tillfällen från maj till oktober 2009 och kunnat knytas till samma huvudmän.

– Varje smugglingstillfälle för sig betraktas som grov narkotikasmuggling och huvudmännen misstänks för att ha tagit emot totalt 3,8 kilo kokain från Colombia, Costa Rica och Venezuela för vidare distribution till Sverige, säger Bertil Weingarten, Tullverkets projektledare i ärendet.

Tullverkets utredning visar att narkotikakurirer flugit från Tallinn till Göteborg, Stockholm, Frankfurt eller Köpenhamn. Vid mellanlandningen har kuriren fått pengar och en flygbiljett till Venezuela eller Costa Rica. Där har kuriren tagits emot av någon inom den kriminella organisationen och fått en preparerad resväska med narkotika. Alternativt har kuriren svalt kapslar med narkotika inför flygresan till Sverige. I Sverige har kuriren tagits emot av någon inom den kriminella organisationen.

– Det som är originellt i ärendet är att Tullverket gjort beslag av narkotika vid fem olika tillfällen med samma huvudmän. De har även smugglat kokainet på annorlunda sätt genom att blanda det med en svart massa och gjuta in det i dansmattor och väskor, säger Bertil Weingarten,  Tullverkets projektledare i ärendet.

  • Den 5 maj 2009 greps en kurir vid Frankfurts flygplats vid inresan från Costa Rica med 1,9 kg kokain. Kokainet var gömt i en så kallad dansmatta och i resväskans lock och botten. Både väskan och dansmattan var indränkt i svart massa med kokain.
  • Den 1 juni beslagtogs ytterligare en dansmatta indränkt i svart massa med kokain. Dansmattan innehöll 558 gram rent kokain och var adresserad till en mottagare i Värmland.
  • Den 8 juli greps en kurir på flygplatsen i Paris. Kuriren hade svalt 573 gram kokain på väg till Göteborg.
  • Den 15 juli greps en av huvudmännen, hemmahörande i Göteborg, på flygplatsen i Paris. Han hade svalt kapslar med 146 gram kokain.
  • Den 24 oktober kom en kurir till Landvetter flygplats som hade svalt kapslar med 554 gram kokain.

Två av de åtalade är hemmahörande i Estland och de övriga i Göteborgstrakten. De är födda mellan 1972 och 1985. Brottsmisstanken är försök till grov narkotikasmuggling samt grovt narkotikabrott för fem av de åtalade och narkotikabrott alternativt penninghäleri för den sjätte personen.

Kuriren som kom till Landvetter flygplats den 24 oktober dömdes för det här brottet i december 2009 och avtjänar ett fängelsestraff på över fem år. De övriga åtalas vid Göteborgs tingsrätt den 8 april tillsammans med ytterligare två personer som greps den 15 juli 2009.

Ärendet avser grov organiserad brottslighet. Vid fällande dom riskerar personerna fängelsestraff på mellan fem och tio år.

Källa:  Tullverket