Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vartannat svenskt hushåll lägger mindre pengar på mat i januari

 

Foto: Wikimedia

När de svenska hushållen har ont om pengar påverkas deras matvanor. Var fjärde äter en mindre varierad kost och lika många har svårt att hitta inspiration i matlagningen. Dagen före lön i januari upplever var tredje hushåll vara den ekonomiskt tuffaste dagen under året. Det här visar resultatet av ICAs senaste kundpanel*

ICA har tagit pulsen på de svenska hushållens matvanor kopplat till den ekonomiska situationen i januari. Resultatet visar att 48 procent lägger mindre pengar på livsmedel i januari och att 60 procent av dessa lägger 500–1500 kronor mindre på matinköp i samma månad jämfört med övriga månader.

– Det är inte bara dagarna innan januarilönen som kan vara tuffa ekonomiskt. Vår undersökning visar att många svenska hushåll generellt upplever perioderna innan lön och efter semester som svåra att få ihop. Därför väljer många att göra avkall på vissa matinköp under dessa tider på året, något som bekräftar vår bild att det finns ett behov av kvalitativa lågprisalternativ. Under det senaste året har vi därför satsat stort på att förbättra vårt lågpriserbjudande, bland annat genom det nya märket ICA Basic och ICAs färdiga matkasse Billiga veckan, säger Håkan Sjöstrand, marknadsdirektör ICA Sverige AB.

Undersökningen visar även att 38 procent äter en mindre varierad kost och 44 procent har svårt att hitta inspiration i matlagningen när de har ont om pengar. Nästan var tredje hushåll upplever att den 24:e januari är den ekonomiskt tuffaste dagen på året. För att klara månaden anger 70 procent att de blir bättre på att tillvarata rester, 47 procent storhandlar och hela 7 av 10 länsar frysen.

*ICAs Kundpanel innehåller cirka 2300 kunder. I den aktuella undersökningen tillfrågades 1059 personer varav 972 svarade på enkäten, en svarsfrekvens på 92 procent. Undersökningen genomfördes 3-11 januari 2012. För att ta del av hela undersökningen: http://www.ica.se/Om-ICA/Pressrum1/Rapporter

5-i-topp: Så gör de svenska hushållen för att få ihop matbudgeten i januari

  1. Länsar frysen
  2. Blir bättre på att ta tillvara på rester
  3. Utnyttjar butikers rabatterbjudanden
  4. Storhandlar
  5. Lagar lunchlåda oftare

5-i-topp: Så påverkas de svenska hushållens matvanor när de har ont om pengar

 

  1. Har svårt att hitta inspiration i matlagningen
  2. Köper mindre kött
  3. Äter mindre varierad kost
  4. Köper mindre fisk
  5. Köper mindre frukt och grönt

Källa: Ica