Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Barn färdas mycket farligt i bil, 31 % sitter åt fel håll, visar färsk statistik.

En helt ny undersökning gjord bland Sveriges föräldrar, på initiativ av Volvia Försäkringar, visar att 31 % av barn upp till 4 års ålder ofta sitter framåtvända, trots att all statistik och erfarenhet visar att bakåtvänt är det absolut säkraste.

– Barn som är upp till 4 år ska sitta bakåtvända då risken för en allvarlig nackskada minskar med hela 90 %, säger Josefin Karlsson på Volvia Försäkringar.

Dessutom uppger 30 % av föräldrarna att de vid något till några tillfällen kör bil med sina barn helt utan varken bilbarnstol, kudde eller bälte.

– Även om vi i Sverige ligger långt fram när det gäller trafiksäkerhetsarbetet så har vi fortfarande mycket kvar att göra när det gäller barns säkerhet i bil, säger Stefan Kaleby trafiksäkerhetsinformatör på NTF Väst.

Volvia fortsätter informera om barns säkerhet i bil, och följer upp förra årets informationskampanj ”Barnsäkerhetens År” med ytterligare insatser för ökad kunskap bland Sveriges föräldrar om hur barn sitter säkrast när de färdas i bil.

Volvia upprepar förra årets ”Baklängesmarsch”, en manifestation av förskolebarn den 19 maj för barns rätt att sitta säkert i bilen. Då marscherade 48 711 barn baklänges samtidigt över hela Sverige både i centralt ordnade marscher i Stockholm, Göteborg och Malmö och på de egna förskolornas gårdar. I år går den centrala marschen av stapeln i Stockholm, i Tantolunden klockan 10.00. Alla förskolor kan delta genom att anordna en egen marsch på förskolan.

Källa: Volvia