Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ruwaida deltar på Baltic Pride och skickar öppet brev till Birgitta Ohlsson

Bild miljöpartiet

Litauen har nyligen infört en lag som förbjuder ”hbt-propaganda”, alltså en lag som förbjuder åsikten att en samkönad relation är lika mycket värd som en olikkönad relation. Dessutom planeras ytterligare en lag som kriminaliserar ”främjande av homosexuella relationer på offentlig plats”, det vill säga Pridefestivaler och andra manifestationer.

– Kampen för den mänskliga rättigheten att leva öppet som homosexuell, bisexuell eller transperson är i högsta grad levande och aktuell, inte minst i Baltikum, säger Yvonne Ruwaida, oppositionsborgarråd för Miljöpartiet de gröna i Stockholms stad.

Lagen och lagförslaget innebär allvarliga kränkningar av yttrandefriheten i vår omedelbara närhet. Yvonne Ruwaida har skrivit ett öppet brev till EU-minister Birgitta Ohlsson där hon uppmanar ministern att kraftfullt agera för att sanktioner mot Litauen införs. Förslagen innebär att införa ”Stockholmskriterier” som garanterar att mänskliga rättigheter följs i EU-medlemsländer samt en frysning av Litauens rösträtt i Ministerrådet.

– Sveriges utrikesminister Carl Bildt och EU-minister Birgitta Ohlsson måste agera kraftfullt på kränkningar av mänskliga rättigheter i vårt närområde. Det är bra att Birgitta Ohlsson fördömer den kränkande lagen men nu måste Sveriges regering sätta kraft bakom orden, säger Yvonne Ruwaida (MP).

Källa: Miljöpartiet