Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Skådespelarna Michael Nyqvist och Lena Olin ambassadörer för Earth Hour

 

 

Foto: Daniel Ekholm

– Vi hoppas att miljontals privatpersoner, företag och städer runt om i världen är med och släcker ljuset under en timme. Earth Hour vill ge en positiv och kraftfull signal till världens regeringar att visa ledarskap och ta ansvar för vår framtid. Alla är vi en del av lösningen, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF som står bakom Earth Hour i Sverige.

Engagemanget är stort och när 22 dagar återstår har 134 kommuner, 328 skolor och drygt 700 företag och organisationer anmält sig. Information om Earth Hour återfinns på en rad ställen, från kommunernas hyresavier och lönebesked, SEBs bankomatkvitton och Ikeas varuhus till ICAs butiker. Canon och fototidningen Kamera & Bild utlyser en fototävling kring Earth Hour. Arla ”släcker” panelen på mjölkpaketen, Årets Kock presenterar specialrecept och McDonalds berättar om Earth Hour på brickunderläggen.

Svenska ambassadörer för Earth Hour 2010 är skådespelarna Michael Nyqvist och Lena Olin.
– Jag släcker ljuset och vet att andra gör det över hela jorden. Tänk att under en dag kunna göra något bra. Även för de ofödda, säger skådespelaren Michael Nyqvist. 

– Jag kommer definitivt att ägna dagen åt att komma på många små och stora sätt att spara på energi och på vår jord. Hela familjen deltar naturligtvis. Det är livsviktigt att agera innan tiden rinner ut, säger skådespelerskan Lena Olin.

Under Earth Hour den 27 mars kl 20.30-21.30 arrangeras runt om i landet en rad aktiviteter som  snowboardåkning, fackeltåg, konserter, ljusmässor, spökvandringar, klimattal, utställningar, stjärnskådarkvällar och klimatteater. I samarbete med MTG Radio arrangeras ”Earth Hour Show”, en akustisk konsert med kända artister i Kungsträdgården i Stockholm. Ljuset kommer från facklor, och marschaller samt från proffscyklister som trampar fram sitt bidrag till scenbelysningen.

– Vi uppmanar både våra kunder och medarbetare att aktivt delta i Earth Hour eftersom det är viktigt att vi tillsammans agerar mot klimatförändringarna. Med gemensamma krafter kan vi åstadkomma varaktig förändring, säger Eva Stål, koordinator för miljö och socialt ansvar, IKEA Sverige.

Hundratals kända landmärken som Operahuset i Sydney, Burj Khalifa i Dubai, Eiffeltornet i Paris, Tokyo Tower i Tokyo och Empire State Building i New York släcks ned ute i världen. Här i Sverige slocknar bland annat slotten i Kalmar och Örebro, rådhuset i Helsingborg och i Stockholm obelisken på Sergels torg, Hötorgsskraporna, Kaknästornet och Berns salonger. Kung Carl XVI Gustaf deltar även i år genom att släcka fasadbelysningen på de kungliga slotten – Drottningholm, Stockholm, Rosendal, Gripsholm och Ulriksdal. Andra kända ”släckare” är professor Christian Azar, tidningsdrottningen Amelia Adamo, skådespelarna Alexander Skarsgård, Noomi Rapace och Stellan Skarsgård.

Onsdag 23 mars arrangerar WWF tillsammans med Stockholm stad och SEB ”Earth Hour Conference” i Stockholms stadshus. Konferensen handlar om hur städer och företag kan gå före i omställningen mot hållbarhet. Framgångsrika exempel kommer att lyftas fram på hur näringsliv, politiker och offentlig sektor tillsammans kan lösa klimatutmaningen. Medverkar gör bland andra professor Johan Rockström, Stockholms universitet, Stockholms miljö- och trafikborgarråd Ulla Hamilton och WWFs generalsekreterare Lasse Gustavsson tillsammans med politiker och internationella näringslivs-representanter.

Fakta: Förra året blev Earth Hour en stor framgång här i Sverige. Enligt Sifo deltog 4,8 miljoner (64 procent) av befolkningen i åldersgruppen 15-74 år och hela 99 procent av svenskarna visste att de skulle släcka. Såväl FNs generalsekreterare Ban Ki-moon som miljöminister Andreas Carlgren uppmanade världens befolkning att delta i Earth Hour. 

Källa: wwf