Härliga nattjästa frallor med surdegskänsla ger en lyxig start på dagen. På morgonen behöver du bara sätta in plåten i ugnen. Medan du duschar sköter de sig själv i ugnen. 10 minuter arbetstid + 8 timmar jästid + 15 min i ugnen 12 frallor
Fazer har här ett litet härligt recept på goda nattjästa frallor. Bara fixa iordning degen på kvällen och låta den jäsa över natten eller minst 8 timmar. Efter bakat ut frallorna tar det knappt en kvart i ugnen innan de är klara för frukosten. Passar bra ta en dusch medan väntar på nybakade härliga frallor.
Ingredienser (12)
Nattjästa frallor
25g jäst
5dl kallt vatten
2msk olivolja
2msk honung
2tsk salt
11dl siktat dinkelvetemjöl + 0,5 dl till utbakning
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Blanda ned vattnet, oljan, honung och salt. Rör med en trägaffel tills jästen löst sig. Arbeta in mjölet. Degen ska vara ganska lös. Plasta och ställ in bunken i kylen över natten eller minst 8 timmar. Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram degen och stjälp ut den på ett mjölat bakbord. Knåda inte. Dela degen snabbt i 12 bitar med en kniv eller en degskrapa. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper, gärna med mjölsidan lite uppåt. Grädda i 15-20 min.
Tips: Du kan också vända brödet i en fröblandning t ex sesam och pumpafrön. Lägger du snittytan i fröna behöver du inte använda något ägg, de fastnar ändå.
21
Källa: Fazer.