Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

EXIT16 – bredare än någonsin och med framtiden i sikte

 Examensarbete av Ida Linde och Edith Carlefalk, textildesignutbildning, kandidat. Foto: Jan Berg.
Examensarbete av Ida Linde och Edith Carlefalk, textildesignutbildning, kandidat. Foto: Jan Berg.

I framtidens modebutiker kommer du att kunna prova kläder i interaktiva provrum och använda självutcheckning. Den 1 juni visar Textilhögskolans studenter upp sina examensarbeten under EXIT16 i Borås. Det blir en spektakulär dag med presentationer, utställningar, vernissage och modevisning!

– Vi satsar på att visa upp bredden vi har att erbjuda här på Textilhögskolan. Därför är alla utbildningar med i årets examensutställning, säger Mikael Löfström, akademichef för den akademi där Textilhögskolan ingår och den som kommer att invigningstala när dagen kickar igång kl. 8:15.

Framtidens modebutik

Klockan 10:00 öppnar utställningen Framtidens modebutik. Det är studenterna från Butikschefsutbildningen som i samarbete med SIIR’s (Swedish Institute For Innovative Retailing) Handelslabb och Ellos bygger upp en utställning kring hur vi kan komma att handla kläder i framtiden. Teknisk utrustning som kan finnas i modebutiker i framtiden kommer att visas upp, det finns möjlighet att uppleva interaktiva provrum och RFID-märkta kläder som kan kopplas till tekniken i butiken och ge information om plagget. Dessutom finns en kassa som erbjuder självutcheckning på plats. Josefin Dysenius läser på butikschefsutbildningen och berättar:

– I framtidens modebutiker kommer mode och teknik gå hand i hand och vi på butikschefsprogrammet vill ge besökarna en glimt av vad de har att vänta i framtiden när de handlar sina kläder.

Textil + plast = sant

Under eftermiddagen och senare på kvällen är det vernissage för textildesignstudenternas utställning. I år är det totalt elva verk som visar på den bredd som finns inom textildesign. Det blir en stor variation på olika tekniker, som stick, väv och tryck men också exempel på annorlunda material som man vanligtvis inte förknippar med textil. Plexiglas, epoxi och det mindre kända materialet jesmonite, som är som en blandning mellan gips och plast, är några exempel.

– Jag tror att man som åskådare kommer tänka ”undrar hur de har gjort för att skapa detta”, säger Ida Linde, textildesignstudent som tillsammans med Edith Carlefalk ställer ut under rubriken ”Textile (in)fusion”. I deras examensarbete utmanas tankarna kring hur man kan sammanföra textil och andra material som plast och gips för att skapa nya produkter. De experimenterar med hur man kan ta tillvara de textila kvaliteterna men jobba i andra material.

Textildesignstudenterna åker till London i juni för att delta i den internationella mässan New Designers. Även modestudenterna, som deltar i EXIT16 med modevisning vid två tillfällen, åker efter sommaren till London och Stockholm för att delta i modeveckorna.

Välkommen på EXIT16 1 juni

Utställningar, presentationer och filmvisningar från klockan 8:15 på Textilhögskolan. Modevisningar från klockan 16:30.

Programmet i sin helhet uppdateras efterhand på www.exit16.se

Vernissage, textildesign Klockan 15:30 och 18:30

Plats: Textilmuseet, Textile Fashion Center. Utställningen har därefter öppet för allmänheten till och med den 19 juni enligt Textilmuseets öppettider.

Modevisning, modedesign Klockan 16:30 och 19:30

Plats: MarketplaceArena, Textile Fashion Center

Anmälan krävs till vernissage och modevisning.

Källa: Högskolan i Borås.