Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Cancerfonden utser Fredrik Mertens till ”Årets cancerforskare 2018”

Cancerfondens utmärkelse ”Årets cancerforskare” delas ut under kvällens insamlingsgala ”Tillsammans mot cancer” i TV4. Professor Fredrik Mertens på Lunds universitet tilldelas i år titeln för sin banbrytande forskning om sarkom, tumörer i kroppens mjukdelar.

– Det känns fantastiskt att bli utsedd till ”Årets cancerforskare” av Cancerfonden. Det är ett starkt kvitto på det envisa arbete jag och min forskargrupp bedriver för att söka efter nya metoder att upptäcka och behandla tumörer. Tack till alla som genom gåvor och engagemang möjliggör att vi får tid och resurser att forska, säger Fredrik Mertens, professor i klinisk genetik vid Lunds universitet.

Fredrik Mertens har haft forskningsanslag från Cancerfonden i över tio år. Nu belönar Cancerfondens forskningsnämnd honom med titeln ”Årets cancerforskare” och en vandringsstatyett, formgiven av den erkända arkitekttrion Claesson Koivisto Rune.

– Årets utmärkelse till Fredrik Mertens uppmärksammar ett fantastiskt, mångårigt forskningsarbete som inte bara avslöjat några av de innersta cancerframkallande hemligheterna i cellernas arvsmassa, men som också har fått direkt betydelse för patienterna vid diagnostisering och val av behandling, säger Klas Kärre, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd.

Motiveringen från Cancerfondens forskningsnämnd lyder:
Professor Fredrik Mertens verkar i en forskargrupp med mångårig internationell tyngd och betydelse. Han tilldelas utmärkelsen för banbrytande forskning på sarkom, tumörer som utgår från mjukdelar som muskler, brosk och bindväv. Hans forskning har fått omedelbar klinisk betydelse för en viktig cancerform med stora individuella variationer. Fredrik Mertens har identifierat och kartlagt förändringar i arvsmassan hos ett stort antal olika sarkom. Denna genetiska information har han utvecklat till kliniska redskap för att klassificera tumörer som tidigare kunde vara mycket svåra att känna igen och därmed svåra att behandla på bästa sätt.

Utmärkelsen ”Årets cancerforskare” delas i år ut för tredje gången med syfte att lyfta fram cancerforskarnas envisa kamp mot cancer i labbet, vid datorn eller i sjukvården. Titeln delas årligen ut till förebilder inom framgångsrik svensk cancerforskning av Cancerfondens forskningsnämnd. Tidigare personer som utsetts är:

  • 2016 – Professor Thomas Helleday
  • 2017 – Professor Lena Claesson-Welsh

Källa: Canscerfonden