Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vad är Yoga?

Yogan är en förberedelse inför
meditationen.

Det finns åtta nivåer som kallas för Ashtanga -Yoga – den åttafaldiga yogavägen (hatha-yoga):

1. Yama – etik & moral
2. Niyama – personliga regler
3. Asanas- kroppspositioner
4. Pranayama – andningsövningar
5. Pratyahara – tillbakadragande av sinnet från yttervärlden
6. Dharana – koncentration
7. Dhyana – meditation
8. Samadhi – Supramedvetande

 

Foto: Daniel Ekholm

Nivå 3 och 4 är det som används mest i Sverige.
Asanas är att balansera energierna i kroppen, som stärker kroppen, och du blir mjukare samt smidigare, du får även större kroppskännedom.

Pranayamas stabiliserar sinnet som gör att du slappnar av mera, och slipper oro och ångest. Avslappningsdelen finns i det som vi kallar Yoga-Nidra, nivåerna 3 och 4,  som Hatha-yoga utvecklar mest och praktiserar.

Hur stor är skaderisken?.  – Det finns en avancerad form av yoga som inte är för nybörjare pga att där måste man vara mjuk och flexibel, allmänt så ska man vara försiktig när man praktiserar yoga. De andra nivåerna behandlar i huvudsak andliga, religiösa ändamål.

Ayur-Veda som är en parallell gren till yogan,där man kombinerar dieter,örter och teer för att balansera kroppsorganen. 

Foto: Daniel Ekholm

Min slutsats:  det intressanta är att Yoga och Meditation hänger ihop, och att yogans uttryck används i kommersiellt syfte ( t.ex power yoga)  när ordet yoga egentligen betyder att sitta ner bekvämt och enkelt och att  kombinera ihop detta med religiösa förtecken. Hälsomässigt tror jag yogan har en växande framtid i våran alltför stressiga tillvaro.