Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Italien vinner årets Eurovision Song Contest

Efter en tät toppstrid med Frankrike och Schweiz står Italien som segrare i ESC.  

Efter ett coronoauppehåll 2020 var Eurovision Song Contest tillbaka med besked i år. Eurovision Song Contest 2021 bjöd på allt man kan önska sig! Allt ifrån sagolika till väldigt annorlunda bidrag. Precis som det skall vara denna världskultur-festival. Och den största trenden var 80-talsinspirerade nummer med många pastell-glödande bakgrunder. Vann gjorde Italien med sitt bidrag Zitti E Buoni, framfört av rockgruppen Måneskin. Vår egen Tusse, med låten Voices, kom med 109 poäng på 14:e plats.´

Aftonkuriren följde finalen och här är ett kort sammandrag av alla 26 bidrag.

01, Cypern: Var först ut med en låt om djävulen. Snygg scenografi men det var dessvärre det bästa med detta bidrag.

02, Albanien: Storslagna rökridåer, såå vackert att vi bara vill se om det här om och om igen.

03, Israel: Eden Alene, som fick ha säkerhetsvakter med sig hela tiden, visar att med enkelhet kan man komma långt. Rejält catchig låt och snyggt nummer!

04, Belgien: ZZZZZZzzzzz… Oj, här somnade visst hela redaktionen. Vi får försöka hålla ögonen uppe när snabbreprisen kommer.

05, Ryssland: Snyggt och kreativt nummer, med sångaren som en ”rysk docka i docka”. Dessvärre var inte låten i nivå med showen. Little Big, som gjorde förra årets ryska bidrag, hade gjort sig bättre.

06, Malta: Här har ni sommarens radio-plåga!

07, Portugal: Ett Beatles-inspirerat, snyggt nummer. Dessvärre lite av ett sömnpiller även detta.

08, Serbien: Låten Hurricane framfört av Tre sexiga tjejer, med lite för hög smink-budget och för låg klädbudget… De går all in på att gestalta sångens titel. Bra jobbat!

09, Storbrittanien: Riktigt svängigt 80-talsinpirerat pianohouse-nummer, men med en ave maria för varje sur ton får han nog hålla på till morgonen.

10, Grekland: Helt ok låt med kreativt nummer där dansarna är halvt osynliga, dessvärre inte tillräckligt osynliga p g a av tekniken.

11, Schweiz: Vacker och svårsjungen låt. kanske lite för svårsjungen… Många Ave Maria även här. Det snygga numret är skapat av svenske koreografen Sacha Jean Baptiste.

12, Island: Vi skrattar högt när vi ser det här 80-talsinspirerade numret, och låten är skönt soulig. Fånigt, roligt och brilliant samtidigt.

13, Spanien: Riktigt skickligt sjungen balad, och snyggt sceneri.

14, Moldavien: Ännu mer 80-talsgrafik i bakgrunden och Matrix-inspirerat klädda dansare. Låten känns som något vi hört tidigare, eller är det tre gamla låtar ihopsatta?

15, Tyskland: Kul låt om att inte hata. Man blir glad av detta nummer. Många 80-talsinfluenser även här.

16, Finland: Eld, rök, pukor, growling. Allt vad som behövdes mitt i tävlingen. Heavvy Metal Halelujah!

17, Bulgarien: Välsjungen balad med galet snyggt nummer med sångerskan ståendes på en liten klippa mitt i ett hav i kvällssol. Men hur gick låten nu igen?

18, Litauen: 80-tal igen. Ett udda nummer med dito låt. En hyllning till diskotek. Men med gulklädda artister känns detta mer som ett övervintrat påsknummer.

19, Ukraina: Ett väldigt udda nummer som känns som en blandning mellan en Björkvideo och en snedtripp. Kul!

20, Frankrike: Édith Piaf har återuppstått och hittat till Eurovision! WOW!!! Det här är vår favorit i år!

21, Azerbajan: Ett väldigt snyggt hyllningsnummer till Mata Hari, men det känns som om låten passar sig bäst som klubb-remix.

22, Norge: Perfektion i form av en ängel! Finns inget annat att säga!

23, Nederländerna: Häftigt Afrikanskt nummer. Och de kommer inte att brytas ner i första taget.

24, Italien: Rockigt nummer som fick hela arenan att koka!

25, Sverige: Tusse, med sin fantastiska röst återställd. Melodifestivalens efterfest i Sverige var lite för mycket för denne 19-årings röst. Bra jobbat!

26, San Marino: Kul, kreativt finalnummer som dessvärre inte har en chans att vinna.

Och till sist, i koronatider är det bara att gratulera till årets produktionsteam som fått 3500 journalister att kännas som 35000 euforiska eurovisionfans. En helt fantastisk bedrift!

Foto: EBU / Thomas_Hanses