Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Allvarlig psykisk ohälsa i fokus i barns samtal till Bris under jullovet

Över jullovet har Bris haft nästan 2000 samtal med barn, som sökt stöd under dygnets alla timmar. Ovanligt många samtal har under perioden handlat om psykisk ohälsa som ätstörningsproblematik, självdestruktivitet och om tankar kring självmord.

Under jullovet (21/12–6/1) hade Bris kuratorer 1996 kurativa kontakter med barn – en ökning med totalt 39 procent jämfört med samma period förra året. I år var också första året som Bris nationella stödlinje för barn hade öppet även på natten.

– Med dygnet-runt-öppet räknade Bris med att kunna besvara fler samtal från barn än tidigare jullov. Vi vet också att det som är jobbigt på dagen kan kännas ännu svårare för barn mot kvällen och natten när distraktionerna försvinner och ensamheten blir påtaglig. Samtidigt är det oroande att så pass många samtal har handlat om allvarlig psykiska ohälsa det här jullovet, säger Magnus Jägerskog, Bris generalsekreterare.

 ”Jag har skadat mig själv sen några månader och ingen vet om det. Jag gör det för att det hjälper lite mot min hopplöshet, det känns typ som att det dämpar den. Det är svårt att förklara men det känns typ som att när det gör ont på utsidan gör det inte lika ont på insidan.”

”Under dagen på julen kan det vara lite mysigt ibland… men maten är jobbig… Det som ska vara kul tas över av ångesten över maten.”  

Samtal från barn om ätstörningar ökade med 137 procent jämfört med förra jullovet, samtal om självdestruktivitet med 106 procent och samtal om självmord med 84 procent. Det vill säga betydligt större ökningar än den totala samtalsökningen.

– Det är svårt att helt säkert säga vad som är en pandemieffekt och inte, men vi har nu befunnit oss i en pandemi i snart två år och noterat stadiga ökningar inom dessa samtalskategorier under hela året, säger Magnus Jägerskog.

Många har haft det jobbigt hemma

Ungefär hälften av samtalen till Bris under det gångna lovet har handlat om psykisk ohälsa. Andra vanliga samtalsämnen har varit familjekonflikter, bråk och utsatthet för våld, övergrepp och kränkningar. För barn som växer upp med vuxna som dricker för mycket är högtider ofta jobbiga eftersom utsattheten kan bli så påtaglig just då. Redan innan julen hörde barn av sig till Bris med oro inför hur det skulle bli ifall vuxna dricker och om bråken som de vet brukar följa i spåren av det.

”Har gått ut för mamma och hennes sambo har redan börjat bråka. Det blir bara värre och värre bråk tills han slår henne.”  

”Jag vill bara inte vara ensam på jul. Jag är hemma ensam med min mamma, men hon har däckat nu. Hon har druckit sen hon vaknade vid lunch och nu har hon somnat.”

Källa och foto: BRIS