Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fem tips för att byta skärmtid mot rörelse under sportlovet

Äntligen sportlovstider och tid för efterlängtad vila. Men även om soffan och skärmen lockar är det grymt skönt och viktigt att få in rörelse mellan varven. Friskis&Svettis träningsinspiratörer Josef Alhakim och Nicole Vavra tipsar om hur.

Friskis jobbar för att bryta det ökade stillasittandet bland unga. Bland annat genom att utbilda fler träningsinspiratörer – unga träningsintresserade som peppar jämnåriga i gymmet. Josef Alhakim och Nicole Vavra är två av dem.

–Jag fattar verkligen känslan av att fastna framför skärmen. Men när man väl tar sig iväg och tränar så mår man på riktigt dubbelt så bra. Om du är helt ny på gymmet är mitt bästa tips att gå dit med en kompis för att kunna peppa varandra, säger Josef Alhakim, träningsinspiratör inom Friskis Uppsala.

Valet att bli träningsinspiratör föll sig naturligt för både Josef och Nicole efter att ha tränat en tid på Friskis. De beskriver att gemenskapen på gymmet är viktig för att träningen ska bli av. Nicole fokuserar mycket på styrka och hoppas att hon kan inspirera fler tjejer att satsa mer på muskelträning.

–Till dig som kliver in på gymmet och känner dig lite osäker, kom ihåg att vi alla varit där. Bästa grejen är att ställa frågor, jag själv blev förvånad över hur mycket alla vill hjälpa varandra. Sen handlar det om att lära sig rätt från början. Då får man självförtroende, oavsett hur tungt eller lätt du lyfter, säger Nicole Vavra, träningsinspiratör inom Friskis Stockholm.

De senaste året har Friskis växlat upp ungdomsverksamheten. Genom den gedigna utbildningsinsatsen tar fler unga plats i Friskis, får ny kunskap och inflytande samtidigt som de stöttar och inspirerar andra. Därutöver har intensiv träningsutveckling skett för att bättre möta målgruppens behov och önskemål.

–Vi vill erbjuda ett avslappnat sammanhang, träning och inspiration i nya format och på nya platser. Vi har bland annat tagit fram mobila Pop up-gym som smidigt kan gästa skolgårdar. Till Pop-in träningssöndag öppnar vi dörrarna för tonåringar med familj och i den digitala träningsinspirationen på youtube kan vem som helst möta Josef och Nicole, beskriver Susanne Jidesten, Friskis&Svettis generalsekreterare.

Nicole och Josefs fem bästa tips för att hålla igång under sportlovet

Testa något nytt

Varför inte dra med en kompis och testa boxning eller ett danspass? Både roligt och svettigt att prova nya saker.

Träning hemma

Testa ett onlinepass hemma i vardagsrummet. Perfekt om man suttit stilla ett tag. Och ofta blir man taggad på att röra sig mer när man väl provat. Du hittar Friskis onlineträning här.  

Mini-utflykt med en kompis

Välj en busstation, tunnelbanestation eller en del av stan som ni aldrig varit i. Ta med lite snacks och promenera på nya platser.

Träna med extended family

Många hittar till träningen via en familjemedlem. Ta med ett syskon, en kusin, syssling eller förälder och utmana varandra! Kanske på Friskis eller ett utegym i en park?

Hugg tag i en expert

Känner du någon som verkligen gillar träning? Teama upp på ett träningspass i gymmet. Eller boka tid med en träningsinspiratör som hjälper dig att komma igång eller komma till nästa nivå.

Källa och foto: Friskis&Svettis