Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Det oseriöst seriösa porträttet om och med Sven Melander

Skådespelaren och journalisten Sven Melander hade en lång karriär inom scen, film, tv och sociala medier. Med sin unika kombination av värme, intelligens och tramsighet vann han inte bara publikens kärlek utan gjorde också ett tydligt avtryck i den svenska nöjeshistorien. Vi får lära känna Sven Melander på ett personligare plan när han berättar om sin alkoholism, syn på livet, minnen, skratt och var humorn kommer ifrån.

–  Svens vision var att hans porträtt skulle bli oseriöst seriöst och som hellre fick floppa än flippa. Men ett par månader innan Sven gick bort bestämde vi oss för att spela in en djupintervju. Just in case. Och det är den intervjun som nu har blivit grunden till hela programmet, säger producent Johanna Liljegren.

Efter sin start som sportjournalist på Aftonbladet fick Sven Melander av en slump erbjudandet att spela Berra i filmen Sällskapsresan. Hans intresse för att vara framför kameran växte och strax därefter öppnades nya möjligheter och han tog klivet vidare in i en lång tv-karriär. Där ledde han bland annat underhållningsprogrammet Nöjesmaskinen (1982-1984), med Stina Lundberg Dabrowski och sketchprogrammet Nöjesmassakern, där han och Åke Cato snabbt blev kända som den populära kockduon Werner och Werner. Sven fortsatte att underhålla sin publik i årtionden på scen, tv och film. Under hans sista tid kunde vi även ta del av honom som influencer på den egna kanalen I huvudet på Sven Melander.

I porträttet medverkar Eva Rydberg, Felix Herngren, Stina Lundberg Dabrowski, Leif GW Persson, Lasse Åberg, Kattis Ahlström och många fler som delar med sig av sina berättelser, minnen och tankar om Sven Melander.

SVT Play måndag 8 augusti kl. 02.00 och SVT1 kl. 20.00 samma kväll: Sven Melander – Ta hand om er och glöm inte att skratta

Källa: SVT

Bild: Sven Melander. Foto: Frankie Fouganthin