Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Två av Sveriges mest unika arenor går samman. Ett före detta kalkbrott och ett drygt 120 år gammalt godsmagasin i Dalarna siktar mot stjärnorna tillsammans.

De välrenommerade arenorna Dalhalla och Magasinet i Dalarna går från den 1 januari 2024 samman. Bakgrunden till parternas beslut är att det finns stora synergieffekter inom artistbokning, personal, teknik, kompetens, marknad och utveckling. Conny Gesar, styrelseordförande i Dalhalla, och Mats Omne, ordförande i Kulturföreningen Magasinet, ser båda positivt på beslutet och menar att det kommer att stärka Dalarnas kultur- och nöjesutbud.

Dalhalla och Magasinet är idag två välrenommerade och väl inarbetade varumärken med gott rykte och bred publik. Spektakulära Dalhalla utanför Rättvik fick Svensk Lives utmärkelse Årets Venue 2018 och vackra Magasinet i Falun utsågs till Årets Venue 2023. Dalhalla och Magasinet går nu samman och skapar en gemensam organisation och utvecklingsplattform för två unika arenor med nationell lyskraft och internationell potential.

– Dalhallas och Magasinets säsonger kompletterar varandra på ett optimalt sätt och vi ser stora möjligheter till ökat resursutnyttjande, säger Conny Gesar, styrelseordförande i Dalhalla. Målet är att med gemensamma krafter flytta fram marknadspositionerna ytterligare och stärka kultur- och nöjesutbudet i Dalarna året runt.

– Även Magasinets och Dalhallas olika inriktningar och utbud kompletterar varandra väldigt bra, säger Mats Omne, ordförande i Kulturföreningen Magasinet. För oss är det viktigt att behålla fokus på samtidskultur med en blandning av brett och smalt, kommersiellt och icke-kommersiellt. Det har varit utgångspunkten när vi diskuterat ett samgående, och vi har hela tiden varit eniga om att mixen av musik, utställningar, dans, teater och samtal är en viktig del i Magasinets starka varumärke – och även fortsättningsvis ska vara det.

– För Dalhalla är det en stor fördel att kunna erbjuda viktig nyckelpersonal året runt-anställning och använda vår stora teknikpark, som är en av Sveriges vassaste, även under vår, vinter och höst, fortsätter Conny Gesar. Han poängterar också att det handlar om att skapa förutsättningar för hela den nya personalstyrkan att utvecklas tillsammans. Dalhalla och Magasinet har ett liknande tänk. Vi vill helt enkelt samma saker, har båda ett starkt driv och ser att vi kan nå nya höjder tillsammans. Dessutom har vi en stark regional förankring och ser det som en viktig uppgift att bidra till ett levande och högkvalitativt kultur- och nöjesutbud även utanför storstäderna.

Målet med samgåendet är att växla upp verksamheten ytterligare och även ta internationella akter till Magasinet. Daniel Olsson, verksamhetsledare på Dalapop (ett resurs- och produktionscentrum för populärmusik från Dalarna) ser positivt på samgåendet:

– A match made in heaven, enligt mig. Att två av Sveriges coolaste venues och bästa arrangörer hamnar under samma organisation kommer att skapa magiska arrangemang. En perfekt timing för att ta Magasinet till nästa nivå och kunna erbjuda inte bara stora nationella akter utan även internationella artister.

I en tid när kulturen står inför stora nedskärningar och i mångt och mycket lever på undantag är Magasinet och Dalhalla två exempel på att det går att hitta nya lösningar.

Dalhalla och Magasinet utgår båda från en galen idé. I Dalhallas fall var det en visionär operasångerska som såg potentialen i ett nedlagt kalkbrott, i Magasinets fall var det ett antal hemvändare som såg potentialen i ett rått gammalt godsmagasin. Vägen fram till i dag har varit långtifrån spikrak, men både Dalhallas och Magasinets resa visar att det går att tänka nytt och annorlunda.

– Mycket av kulturdebatten handlar om antingen eller, offentligt eller privat. Vi har alltid utgått från både och. Vi ser ingen motsättning mellan offentligt och privat, tvärtom ser vi att vi har mycket att lära av varandra. Målet är att skapa ett levande och lockande kulturutbud med höjd, bredd och spets. Och där har det privata och offentliga ett gemensamt ansvar. Kanske kan Magasinet och Dalhalla inspirera till nytänk när det gäller framtida finansieringsmodeller för kulturen, avslutar Mats Omne, ordförande i Kulturföreningen Magasinet.

Om Dalhalla
Dalhalla har öppet från slutet av maj till slutet av september. 2023 hade Dalhalla besöksrekord med närmare 130 000 besökare. Här har stora internationella artister och band som till exempel KISS, Bon Iver och ZZ Top spelat och svenska stjärnor som Benjamin Ingrosso, First Aid Kit, Gyllene Tider och Laleh. Musikalerna Mamma Mia!, Kristina från Duvemåla och Jesus Christ Superstar har även spelats på Dalhalla.

Anställda: Helår: ca 20 personer. Säsongsanställda: Ca 400 personer.
Publikkapacitet: Ca 6 100.

Om Magasinet
Magasinet är ett samtidskulturhus med året runtverksamhet. Det blandade utbudet innefattar bl.a. konserter med artister som Thåström, Sara Parkman och Anna Ternheim, utställningar med Jan Stenmark, Bea Szenfeld och Nick Brandt, teater och musikaler med Dalasinfoniettan, Dalateatern och fria grupper samt barsamtal om film, litteratur och olika samhällsfrågor i samarbete med andra aktörer.

Anställda: Heltid: 2,5 personer. Sommar-/extrapersonal: 15–20 personer.
Publikkapacitet: Stående 1 650, sittande 680.

Källa: Dalhalla

Foto: Göran Broberg