Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Trolle Rhodin, cirkusdirektör för Cirkus Brazil Jack, tilldelas kungligt pris

Trolle Rhodin, cirkusdirektör och konstnärlig ledare för Cirkus Brazil Jack, har tilldelats Kungliga Skogs- och Lantbruksakademiens kulturpris till Ulf och Greta Renborgs minne. Priset riktas till personer som i ett brett landsbygdsperspektiv bidragit med kvalificerade och nyorienterande insatser inom kulturarbete och folkbildning. Bland tidigare pristagare finns Karin Broos (2020) och Kalle Moraeus (2022).

Motivering:

Till cirkusdirektör Trolle Rhodin, Malmö, som för den urgamla cirkuskonsten in i vår tidsålder. Han synliggör de svenska resande cirkusfamiljernas långa historia – ett levande kulturarv, med landsbygdsturnéer sedan hundra år och numera etablerad inom den konstnärliga högskolan.

– Det är en ofattbar stor ära att få ta emot detta ansenliga kulturpris. Det är ett fint kvitto på att cirkuskonsten fortsatt har en tydlig och givande plats också i detta århundrade. Med detta i bagaget ser jag mycket fram emot att få inleda årets storskaliga jubileumsturné runtom i Sverige senare i vår, säger Trolle Rhodin, cirkusdirektör och konstnärlig ledare för Cirkus Brazil Jack.

Källa: Cirkus Brazil Jack

Bild: Trolle Rhodin. Foto: Erik Cronberg