Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Trendbrott på herrsidan och Sara Hectors bästa säsong – en summering av 2023-2024

Summeringen av säsongen 2023-2024 visar att flera av världscupåkarna har gjort sina bästa säsonger och resultat någonsin och att Sveriges ranking på herrsidan i slalom är högre än på ett decennium. Samtidigt krävs nu tålamod och tid för att ge de unga åkarna chans att utvecklas de kommande säsongerna.

Säsongen 2023-2024 har varit fylld med på framgång och motgång för Ski Team Sweden Alpine, inte minst då en rad fart- och tekniktävlingar fått ställas in o på grund av utmanande väderförhållanden. Sara Hector och Kristoffer Jakobsen avslutar säsongen med sina bästa resultat någonsin i karriären och herrlaget i Team Svenska Spel rankar bättre i Europacupslalomen än på ett decennium. Anna Swenn Larsson inledde säsongen med ryggproblem men vände och tog karriärens andra seger i Soldeu och en fin tredjeplats i Flachau.

– Sara tog nytt rekord i totalpoäng över säsongen, över 900 poäng, vilket är långt över OS-säsongen och det säger en del. Att vinna och få en första pall i slalom, sluta topp sex i slalom och ta en tredje plats i storslalomcupen är verkligen en topprestation. För Anna startade det med svårigheter men vi vände det, vilket var fantastiskt, och det har varit en stor erfarenhet för henne och oss att ta med till framtiden, säger Manuel Gamper, huvudtränare för damlaget.

Målen har nåtts med råge

På herrsidan hade Kristoffer Jakobsen islossning i och med allt bättre resultat och en andraplats i Kitzbühel som kronan på verket. Unga William Hansson och Fabian Ax Swartz har också tagit poäng i storslalom respektive slalom på världscupnivå vilket innebär fler startplatser för Sverige. Dessutom gav Ax Swartz andraplats i slalomcupen på Europacupnivå en personlig startplats till kommande säsong. I Europacupen har de positiva resultaten ramlat in i mängder, vilket ger Sverige bäst ranking i slalom på tio år.

– Tack vare fina resultat har vi gått från två till fyra startplatser i slalom och eftersom William Hansson och Mattias Rönngren tagit poäng och slutar på topp 60 har vi också tre startplatser i storslalom. Vi hade som mål att Krille skulle vara 15e, han slutar tia. Målet var också en till startplats i slalom och storslalom och vi får tre ytterligare, så vi sätter check på det vi ville ha, säger herrchef Fredrik Kingstad.

På fartsidan, där Sverige som bekant har två aktiva världscupåkare, kom både Lisa Hörnblad och Felix Monsén tillbaka efter skada under hösten. Hörnblad har tagit poäng i flera tävlingar och med mer tid finns så klart förhoppningen att hon ska kunna fortsätta på den banan. Monsén drabbades dessvärre av ryggproblem efter comebacken och för honom återstår rehabilitering innan han kan återgå till träning nästa säsong.

Fina resultat kräver tålamod

Fjolårets toppsäsong för Europacupen på damsidan matchas inte i år då flera av de som presterade på Europacup förra säsongen gått över till att försöka etablera sig i världscupen.

– Bland de yngre tjejerna har det funnits några höjdpunkter, som Lisa Nybergs personbästa i Jasná, men det har inte varit tillräckligt stabilt. VI har haft hög kvalitet på träning och det syns normalt sett inte samma säsong, men det kommer det göra kommande säsonger. Vi är alla väldigt motiverade, det finns mycket att ta vara på i den här unga generationen och vi måste ha tålamod. Man förväntar sig att de ska göra topp 15-resultat direkt men det funkar inte så utan vi måste ge det ett, två eller till och med upp till fyra år. Det behövs kontinuitet över tid, säger Gamper.

Fredrik Kingstad menar detsamma; att även när Team Svenska Spel på herrsidan nu gjort en fantastisk Europacupsäsong behövs tålamod för att täppa till det vakuum som finns på världscupen just nu.

– Vi har hittat en inre motivation i laget som gör att det händer saker. Nu ska vi skruva vidare och tiden måste få ha sin gång. Vi har duktiga ledare och tränare som är på fältet och hjälper åkarna att utvecklas på rätt sätt så vi ska skynda långsamt nu. Det är ytterst få som kommer från Europacup till världscup och etablerar sig direkt, säger Kingstad.

Resultat/pallplatser 2023-2024

Junior-VM (3)

Silver

Lagparallell

Brons

Cornelia Öhlund, slalom, damer

Fabian Ax Swartz, storslalom, herrar

Ungdoms-OS (5)

Silver (3)

Lagparallell

Elliot Westlund, slalom, herr

Fabian Ax Swartz, alpin kombination, herr

Brons (2)

Astrid Hedin, storslalom, damer

Liam Liljenborg, alpin kombination, herrar

Världscup (9)

1a (2)

Anna Swenn Larsson, slalom, damer, Soldeu

Sara Hector, storslalom, damer, Jasná

2a (3)

Sara Hector, storslalom, damer: Åre

Sara Hector, storslalom, damer: Kronplatz

Kristoffer Jakobsen, slalom, herrar, Kitzbühel

3a (4)

Anna Swenn Larsson, slalom, damer, Saalbach

Anna Swenn Larsson, slalom, damer, Jasná

Sara Hector, slalom, damer, Flachau

Sara Hector, storslalom, damer, Lienz

Totala världscupen (svenska placeringar topp 10)

Herrar

Slalom

Kristoffer Jakobsen (10)

Damer

Totalcupen

Sara Hector (4)

Storslalom

Sara Hector (3)

Slalom

Anna Swenn Larsson (5)

Sara Hector (6)

Europacup (11)

1a (4)

Hanna Aronsson Elfman, slalom, damer, Norefjell, Malbun

Fabian Ax Swartz, slalom, herrar, Gstaad

Liv Ceder, storslalom, damer, Mayrhofen

2a (1)

Emil Pettersson, slalom, herrar, Berchtesgaden

3a (6)

Fabian Ax Swartz, slalom, herrar, Hafjell, Kläppen, Gstaad, Val di Fassa

Cornelia Öhlund, slalom, damer, Hafjell

Moa Boström Müssener, slalom, damer, Malbun

Källa: Svenska Skidförbundet

Bild: Sara Hector Grandvalira 2023 SL 2nd run. Foto: Krzysztof Golik