Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Påskens faror för husdjuren – maten och blommorna att hålla koll på

Vackra blommor, påskägg och god mat. Bland allt det mysiga som kännetecknar påsken lurar många faror för våra husdjur.

Påskliljan är en populär blomma att ha både inomhus och utomhus, men om hunden eller katten får i sig av den kan den drabbas av njursvikt som i värsta fall kan få dödlig utgång. För hundar som har en förkärlek för att gräva i rabatten är påskliljans lök den största faran, eftersom det är den giftigaste delen av växten. Även de andra delarna är giftiga och katter kan avlida efter att bara ha ätit en eller två bitar av blomman. Liljekonvaljer och snödroppar är andra vanliga blommor under påsken som kan orsaka förgiftning.

– Håll uppsikt över ditt djur och är de glada för växter är det en god idé att undvika att ha blommorna inomhus och i trädgården. Om djuret fått i sig av blommorna är det viktigt att direkt kontakta en veterinär, säger Johanna Lydahl, skadechef för sällskapsdjur på Sveland Djurförsäkringar.

Giftigt i påskharens ägg
Påskgodis med choklad som påskharen har gömt kan också utgöra en fara för nyfikna hundar och katter. Kakao innehåller det giftiga ämnet teobromin som djuren inte klarar av att bryta ned. Det kan leda till chokladförgiftning som kan få dödlig utgång. Symptom på chokladförgiftning är bland annat buksmärtor och kräkningar.

Även många ingredienser i flera av påskbordets vanligaste rätter kan vara farliga för hundar och katter. Lök, som är en vanlig ingrediens i köttbullar och sillinläggningar, är ett exempel. Både rå och tillagad lök innehåller ämnet allicin som kan orsaka skador på djurens lever och andra organ. Vanliga symptom på allicinförgiftning är bland annat hjärtklappning, diarré och kräkningar.

– Tänk på att sätta all frestande påskmat på behörigt avstånd från husdjuret, uppmanar Johanna Lydahl.

Kontrollera var du kan vända dig redan innan helgen
Under storhelger har en del kliniker begränsade öppettider eller helt stängt. Det är därför bra att kontrollera var du kan vända dig om olyckan skulle vara framme under påsken.

– Ett tips är att kolla upp vilka kliniker som har öppet nära dig och jämföra priser redan innan påskhelgen, säger Johanna Lydahl.

Källa: Sveland

Foto: HM Treasury