Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

ABBA´s ´Waterloo´ 50 år – ett jubileum som firas världen över

”Det är lite svindlade och rörande att tänka tillbaka på alla miljoner av er som såg oss för första gången i Eurovision-finalen 1974, och sedan fört vår musik vidare, inte bara till en generation utan till flera. Vi ser det varje gång någon av oss besöker ABBA Voyage i London och det är tack vare detta vi kan fira 50-årsjubileet av ’Waterloo’ i vetskap om att våra låtar fortfarande berör runt om i världen” – ABBA

För 50 år sedan, den 6 april 1974 på The Dome i Brighton, London, i färgsprakande glamrock-kostymer och skyhöga klackar skriver Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Anni-Frid ”Frida” Lyngstad musikhistoria genom att vinna Eurovision Song Contest med låten ’Waterloo’ – starten på en makalös lång karriär.

50-årsjubileumet firas världen över. I Europa kommer fansen att få uppleva ”Piano Moment”, en förinspelad slinga av ’Waterloo’ från Benny Andersson, som samtidigt kommer att spelas på utplacerade pianon. I Sverige återfinns pianot inne på NK i Stockholm, där Polar Music International öppnar en Pop-Up Store, med skivor och merchandise inspirerat av 70-talets färg och form.

För att ytterligare fira detta nedslag i musikhistorien släpps ‘Waterloo’ nu i Dolby Atmos, ett format som fans efterfrågat länge.

Källa: Universal Music Sweden

Bild: ABBA framför ”Chiquitita” i Schweiz för Music for UNICEF Concert 1979. Foto: Peter Mazel/Sunshine International