Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

9 medverkande i bedrägeriet Juicy Fields är nu arresterade

Som Europol och åklagarmyndigheten i Berlin rapporterar resulterade en massiv, gränsöverskridande utredning av Juicy Fields-bluffen under de senaste två åren i en stor polisoperation torsdagen den 11 april. Den involverade över 400 poliser i 11 länder, över trettio husrannsakningsorder och slutade med arrestering av 9 hittills namnlösa personer direkt involverade i bedrägeriet.

Tillkännagivandet kommer nästan på dagen fyra år efter det att Juicy Fields Ponzi scheme först lanserade sin webbplats i Berlin.

British National Crime Agency meddelade också, i ett tydligt samordnat pressutskick, att de hade gripit en ”senior medarbetare” i bedrägeriet i Storbritannien och att de skulle utlämna denna person tillbaka till Tyskland.

Detta är den andra omgången av publicerade arresteringar och razzior i fallet. Den första genomfördes av Berlinpolisen under veckorna efter pengarna försvann sommaren 2022 och var endast inriktad på Berlin.

Med detta sagt har utredningar pågått i hela Europa sedan innan bluffen exploderade.

Vad var Juicy Fields?

Juicy Fields var ett massivt Ponzi-investeringssystem med flera miljarder euro, som skenbart verkade inom den ”legitima” cannabisindustrin mellan den 1 april 2020 och den 11 juli 2022 och främst fokuserade på Tyskland, Spanien, Nederländerna och Schweiz, även om verksamheten var spridd över hela världen från Sydafrika till Latinamerika.

Verksamheten påstods göra investerare rika, för så lite som 50 euro i investeringar åt gången. Detta marknadsfördes kraftigt på sociala medier och via cannabisindustrins konferens- och mediekrets över hela Europa. Många välkända personer inom cannabisindustrin var talare för bluffen på konferenser som också var sponsrade av Juicy Fields över hela världen, istället för att tala ut och vägra att associeras med det uppenbarligen bedrägliga företaget tjänade dem på det.

Trots att företaget påstod sig finansiera legitim cannabisverksamhet över hela världen (inklusive Latinamerika, Sydafrika och Europa) och importera cannabis till ett värde av tiotals miljoner euro, var alla dessa påståenden helt falska. Faktum är att företaget aldrig exporterade eller sålde någon medicinsk cannabis i något land och aldrig inrättade GMP-kompatibla cannabisodlings-verksamheter någonstans.

Hela verksamheten drevs också helt av den ryska maffian, som opererade från St Petersburg. Företagets faktiska fysiska verksamhet hade sitt huvudkontor i Berlin och senare i Nederländerna och Schweiz.

D-dagen

På ”Action Day” – den 11 april – genomförde poliser 38 husrannsakningar och beslagtog miljontals euro i fiatvaluta, krypto och annan egendom och tillgångar.

I Europols pressmeddelande beskrevs den över två år långa utredningen som en gränsöverskridande internationell operation ledd av tysk och spansk polis. Vad de inte nämnde var det betydande engagemanget från det juridiska och utredande teamet som leddes av den svenska juristen Lars Olofsson. Olofsson och den ledande käranden i den grupptalan som Olofsson driver, Daniel Johansson, blev förra året fysiskt attackerade vid ICBC-konferensen i Berlin av personer med koppling till bedrägeriet förra sommaren.

Som ett resultat av detta inledde de en serie möten med polisen i Berlin där viktig information, som bland annat lämnats till utredningen av den ryske visselblåsaren ”Anders”, överlämnades till polisen, vilket i hög grad underlättade utredningen.

Vad som däremot inte har nämnts är officiella undersökningar av dem som underlättade bedrägeriet. Inklusive huruvida de kommer att genomföras eller inte.

Vad händer nu?

Det står nu klart att Juicy Fields-bluffen var en stor, internationell, samordnad kriminell konspiration som lyckades lura hundratusentals investerare och kringgå inte bara banksäkerheten hos hundratals, om inte tusentals banker, utan också undgå upptäckt från revisorer som Ernst och Young. Bedrägeriet i sig genomfördes också i stor utsträckning med hjälp av marknadsföring på sociala medier.

Även om polisen i nuläget bara verkar fokusera på dem som faktiskt arbetade för och fick betalt av bedragarna, finns det lika uppenbart en andra ring av ansvariga – nämligen de som antingen inte gjorde någonting eller fick betalt för att titta åt andra hållet.

Det är oklart vad polisen kommer att göra åt denna nivå av bedrägeriet. Det är just därför som Lars Olofsson och utredningsgruppen bakom honom inte slutar sitt arbete. Det finns fortfarande mycket kvar att göra.

I förra veckan gick Olofssons grupptalan mot Facebook vidare i svensk domstol och hans andra rättsliga åtgärder mot Ernst & Young samt faciliterande banker fortskrider.

Källa: Prio Startup

Foto: Revised by Reworked