Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Norrköpings Symfoniorkester på Europaturné

Säsongen 2024 – 2025 rivstartar med att orkestern åker på turné till Nederländerna och Tyskland. Det blir totalt tre konserter och en möjlighet att få visa upp orkestern internationellt.

Det har länge varit ett mål för Henrik Marmén, konstnärlig chef och chefdirigent Karl-Heinz Steffens att göra en turné med Norrköpings Symfoniorkester utanför Sverige.
– Jag är stolt över att vi nu ska spela i den berömda konsertsalen Concertgebouw i Amsterdam och glad över att äntligen få bjuda in orkestern till den festival i Friedberg som jag arbetat med i 20 år, säger Karl-Heinz Steffens.

Det var genom Karl-Heinz Steffens kontakter som orkestern fick en inbjudan från konserthuset i Amsterdam om att göra ett gästspel. Den första konserten på turnén är i en av världens mest kända konsertsalar Concertgebouw den 18 augusti. Musikfestivalen i Friedberg, i södra Tyskland är en fem dagar lång festival där orkestern kommer att ge två konserter, onsdagen 21 och torsdagen 22 augusti.

Henrik Marmén ser det som ett bra tillfälle att marknadsföra orkestern och Norrköping men en turné har också andra fördelar.
– En turné utvecklar orkestern konstnärligt på flera sätt. Att upprepa samma verk flera gånger ger fördjupning men en turné stärker också ensemblekänslan och gemenskapen, vilket i slutändan även gynnar hemmapubliken som får en ännu bättre orkester, säger Henrik Marmén.

Turnéprogrammet innehåller musik av Grieg, Alfvén, Bruckner, Beethoven Mozart. Solister är bland andra pianisten Benjamin Grosvenor i Grigs pianokonsert och i Mozarts klarinettkonsert är Karl-Heinz Steffen både dirigent och solist.
Östgötarna kommer att ha chansen att lyssna till en del av turnéprogrammet före avfärd den 16 augusti kl 19.00 i De Geerhallen Norrköping och vid säsongspremiären i Crusellhallen i Linköping den 30 augusti kl 19.00

Senast Norrköpings Symfoniorkester begav sig ut i Europa var 2018 och då till Wien.
Källa: Norrköpings Symfoniorkester 

Foto: Norrköpings Symfoniorkester