Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Orgel och laptop möter jojk – Gunnar Idenstams hyllning till Jukkasjärvi

Foto: Mynewsdesk.

Konsertorganisten, kompositören och folkmusikern Gunnar Idenstam har låtit sig inspireras av sina minnesbilder av Torneälvens strand från sin uppväxt och tidiga tonår. Det har resulterat i nya skivan Jukkaslåtar – episk folkmusik med jojk, fiol, sax, slagverk och laptop. Plus en med samplade ljud utökad orgel. En del låtar är instrumentala, andra är rena sånger och till några lägger Simon Marainen sina egenkomponerade jojkar.

Men musiken är också en hyllning till alla som levat i Jukkasjärvi under århundradenas lopp: samer, finländare och svenskar. En vaggvisa återkommer på skivan tre gånger, på deras tre språk: samiska, svenska och tornedalsfinska/meänkieli i tur och ordning.

Gunnar Idenstam har vid skapandet av musiken använt sig av jojkens och det samiska språkets stämning och tonvärld och kombinerat den med den svenska folkmusiktraditionen, hans eget instrument orgelns olika klanger samt hans, som han själv säger, ”ungdoms avståndsförälskelse”: den symfoniska folkrocken.

Texterna är skrivna av Sofia Jannok och förutom Gunnar Idenstam på orgel medverkar bland andra jojkaren Simon Marainen, Sandra Marteleur, Thorbjörn Jakobsson, Jonas Sjöblom och Brita-Stina Sjaggo.

Skivan ges ut på svenska skivbolaget BIS och distribueras av Naxos Sweden.

Källan: Mynewsdesk.