Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Häftigt när Eurovision Song Contest första semifinal avgjordes

Danska Emmelie De Forest gick till final med sin låt Only Teardrops. Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion.
Danska Emmelie De Forest gick till final med sin låt Only Teardrops.
Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion.

Semifinalen var lika spännande som vanligt då de 10 första finalisterna skulle bestämmas. En av de populäraste som gick vidare är vår nordiske granne Danmark.Holland med Anouk fick till slut den tuffa sista finalplatsen. Finalister blev också Moldavien, Lithuania, Irland, Estonia, Belarus, Ryssland, Belgien och Ukraina.

Loreens segermelodi Euforia hade sin självklara plats vid inledningen av första semifinalen Eurovison Song Contest i Malmö. Den här gången är det dock barnkörer med en arsenal av teckenspråk som står för framförandet med Loreen som fantastiskt smakfull krydda.
Under en lite dramatisk cermoni dundrar Euforia tutan igång, men sången som kommer är svag och ljus först för att sen välla fram när 65d ungdomar i kör sjunger. De gör samtidigt teckentolkning då hörselskadade är inblandade.
Mycket vackert och stämningsfullt vilket blir ännu mer dramatiskt när Loreen sakta glider in och sen sjunger med lite grann. Vilken härlig röst hon har! När hon sjunger tillsammans med barn och ungdomskören blir det en mäktig och underbar inledning av EFC 2013 första semifinal!

Petra Mede som är årets enda programledare levererar som få en snabb och korrekt genomgång av Eurovision med lättsam humor. Hon gör en ganska odramatisk men effektiv entré klädd i en glittrande lång klänning. Efter en snabb genomgång av sms eller telefonröstning drar Petra snart nog igång Semi final nummer  1  , ESC 2013!

Först ut är Austria (Österrike) som framför den fina sången Shine med mörka skönheten Natalia Kelly där det kanske inte händer så mycket men låten är stark nog för att klara detta. Hon sjunger ganska fint, men hur det blir får tittarna avgöra.

Estonias Birgit är andra artist att äntra scenen med sköna balladsången Et Uus Saaks Alguse (New Beginning). Den är snyggt gjord och framförs med en härlig känsla. Vackert och stillsamt som nu framförs på polska istället för engelska, vilket hade gjort den ännu större då fler fattar texten.

Sloveniens bidrag Straght into love som Hannah framför är det riktigt tryck i och är en av kvällens snabbare låtar. Välkommen bland alla ballader som faktiskt kan gå vidare med sin intensitet och härliga energi. Utmanar om finalplats.

Kroatien med gruppen Klapa S Mora gör ett lite annorlunda stycke som heter(Hard Times) med en speciel form av sång som påminner lite om opera nästan. Är ganska pampig kan man väl hålla med om, men är ju inte någon schlagerhit direkt.

Danmark har den söta unga Emmelie De Forest som framför det popdoftande bidraget Only teardrops barfota som en viss Loreen. Men låten är lite ljusare och trallvänligare med en melodi som fastnar ganska fort  och anses vara en liten favorit. Aftonkuriren får hålla med att den nog kan gå vidare i tävlingen om det vill sig.

What if heter Rysslands bidrag och framförs starkt av Dina Garipova. Hon ger en ganska positiv känsla och sången verkar fungera ganska bra som sinneshöjare. Ser ut att kunna utmana om en av de tio finalplatserna.

Eukrainas bidrag Gravity har en lite drömlik show med en jätte som bär fram sångerskan Zlata Ognevich till en liten stenhylla i mitten av den cirkelrunda scenen. Dramatiskt och ganska snyggt men frågan är sen om det räcker.

Anouk från Nederländerna (Holland) gör ett mycket annorlunda balladnummer med Birds som går i ett ganska udda tempo . Det påminner faktiskt om ett klassiskt filmsoundtrack och kunde nästan passat i en bondrulle. Snyggt men osäkert kort som ändå får ses som stark outsider.

Galnaste numret utan diskussion är Monte Negros Igranka ( Party ) med två rymdmän och en robot-tjej som rappar och hoppar runt med en del coola rökeffekter dock. Barnen borde gilla detta spacade bidrag av gruppen Who See. Kan faktiskt gå vidare om de får barnens och rap-älskarnas röster och kanske några lättroade vuxna.

Lithuania med Andrius Pojavis framför en slags rockballad som aldrig riktigt lyfter riktigt. Men en del gillar nog hans look och sång så han kan utmana om finalplatserna.

Belarus sjunger Solayoh så man faktiskt börjar nynna med och sångerskan Alyona Lanskaya har både look och känsla av en stjärna på scen. Elektriskt kanske vi skulle kunna beskriva det.

Moldovas Aliona Moon har också en fantastisk snygg look och ger en dramastisk känsla i deras sköna ballad Oh mie (A million). Ger mersmak och känns som en stark finalist kandidat som utmanar om topplaceringarna.

Efter mängder av ballader kommer en riktig dansant poplåt från Irland med stilige Ryan Dolan. Det låter som en ganska klar radiohit som man tycker sig känna igen. Kanske kommer bli så nu också om tittarna gillar detta tillräckligt.

Australiensk hälsning via Petra Mede bryter av programmet kort men det gör inget när det är så kort och koncist, levererad med glimten i ögat.

Cyperns ballad (if you remember me) med Despina Olympiou kanske är lite alldaglig och intetsägande låt som inte sticker ut så mycket. är väldigt statiskt och det händer väl inte så mycket tyvärr. Inte någon hit riktigt.

Belgien har en ganska lättlyssnad poplåt med något underlig scenshow som kan sänka den lite. Dansarna ser nästan fåniga ut i vissa dansnummer. Vi vet inte om ska kalla det bra eller dåligt. Kanske är genialt eller bara miss i matchen, blir intressant se hur det går.

Serbiens låt ( Love is Everywhere) är konstigt nog ganska intressant och känns lite spännande och ger en del positiva känslor men sångerskornas  Moje 3 show är obegriplig.

Medan  tittarna skickar in sina röster  gick Petra Mede in till Green room och pratade lite med några artister.

Sen kommer lite mellanakt med en speciellt dansnummer som kretsar kring ett stiliserat träd.

Nu har rösterna räknats och finalisterna kommer strax presenteras.

Finalister är:

Moldavien,  Lithuania, Ireland,  Estonia, Belarus, Danmark, Russia, Belgien, Ukraina och Holland.

När resultaten på finalisterna presenterades utbröt det ena jublet efter det andra, även i pressrummet. Holland med Anouk fick vänta ända till sista platsen ropades ut precis som Eric Saade i Tyskland. En trevlig och spännande semifinal även för de som inte deltar direkt. Så skönt verkligen att Sverige redan är klara och slipper vänta på sista platsen igen.