Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Två toppmodeller i gps-duell: Garmin 765i mot TomTom 930

Två toppmodeller i gps-duell: Garmin 765i mot TomTom 930 Foto: Barnens Turistguide

Barnens Turistguide har testat de två toppmodellerna TomTom 930 och Garmin nuvi 765i mot varandra. Båda är fullutrustade och i mycket lika, men det finns avgörande skillnader trots allt!

Nyligen vann TomTom 930 konsumenttidningen Råd och Röns stora test av gps:er. Garmin 765 hamnade långt ner i samma test. Vår jämförelse visar att det är betydligt jämnare mellan de två modellerna. Under flera månader har vi testat båda i praktiken på vägarna, uppdaterade med senaste kart- och programvarorna. Testerna har gjorts på så sätt att vi monterat de två modellerna bredvid varandra i bilen och gett dem samma körinstruktioner. Vi har även testat användarvänligheten. TomTom 930 har svårt att hitta en del adresser som vi knappar in i gpsen. Medan Garmin 765 inte sviker oss en enda gång är det irriterande många gånger som TomTom 930 inte hittar de adresser vi vill knappa in. TomTom styrka ligger istället i sin användarvänlighet, och då tänker vi inte i första hand på själva gpserna, utan den flora av möjligheter som erbjuds via tillverkarnas webbplatser. Kopplas din TomTom till datorn och internet får du tillgång till andra användares uppdateringar, rutter och mycket mer, på TomTom språk kallas det ”Map Share Community”. TomToms bordshållare är praktisk och något som inte följer med Garmin, medan Garmin har bättre bilhållare. Både TomTom 930 och Garmin nuvi 765i och är ganska identiska i designen. De har ungefär samma storlek och utformning och skärmarna är lika stora.

Vi börjar med att testar funktionen för intressepunkter (IP) och väljer att hitta köpcenter i närheten av Karlskrona. Medan TomTom föreslår att köra sju mil till närmsta köpcenter hittar Garmin rätt och tipsar om att det är några hundra meter till närmaste shoppingcenter. Precis som tidigare, när det gällde att hitta rätt adresser, gör TomTom 930 bort sig och vilseleder istället för att visa rätt. Riktigt dåligt faktiskt. Däremot är det mycket smidigt att genom röstfunktionen i TomTom kunna säga namnet på resmålet istället för att behöva knappa in det för hand. Konstigt nog saknas den praktiska röstfunktionen i Garmin. Både TomTom 930 och Garmin nuvi 765i är utrustade med varning för fartkameror. Både TomTom 930 och Garmin nuvi 765i har också Filassistans, vilket innebär att du via skärmen och pilar får instruktioner om i vilken fil du bör ligga inför kommande avfarter – en utmärkt funktion i stressade situationer. Trafikinformation, TMC, via den integrerade FM mottagaren och extra antennsladden är en annan bra möjlighet som hjälper till att till exempel undvika vägarbeten och köer. Men fortfarande finns här mer att önska. När en varning för trafikarbete dyker upp i både TomTom och Garmin ges en uppskattning om hur mycket förseningen blir. Men denna information är inte i realtid och innebär ibland när vi testat modellerna och ”vägarbetet” dykt upp att det i praktiken inte inneburit några förseningar eller ens i vissa fall funnits något vägarbete i verkligheten, så tillförlitligheten är tveksam. Andra funktioner som finns i båda modellerna är Bluetooth som tillsammans med en inbyggd mikrofon och högtalare trådlös gör det möjligt för dig att ringa handsfree eller att spela upp mp3-filer och ljudböcker via bilens högtalare.

TomTom och Garmin har med undantag för grundfunktionerna satsat på lite olika finesser för att underlätta körningen. Vi gillar till exempel skarpt TomToms möjlighet att i tunnlar känna av var bilen befinner sig trots att den inte har kontakt med satelliterna, tidigare var gpserna utslagna i liknande situationer. TomTom har satsat på IQ Routes som sägs korta resvägen med upp till 35 procent av alla resor. När IQ Routes används visas det i nederkanten av skärmen. Om siffran upp till 35 procent verkligen stämmer kan vi inte svara på utan det får Tomtom stå för. Vår erfarenhet är att det kan stämma men framför allt i städer, på landsvägskörning är det sällan det är aktuellt med IQ Routes. EcoRoute är något som utmärker Garmin och innebär att du få hjälp att köra mer ekonomiskt och även samla poäng ifall du kör mer bränslesnålt. I Garmin finns även bland annat ”mätare” på displayen som visar genomsnittfart, trippmätning med mera, något TomTom saknar. Men bäst med Garmin tycker vi är att det går att köpa till värdefull mjukvara som topografisk karta (Frilufstkartan), reseguide i form av Garmin Travel Guide med fakta om intressanta platser och språkguiden Garmin Language Guide som översätter ord och fraser mellan ett flertal språk. Friluftskartan, reseguiden och språkguiden kostar extra.

Vilken gps är den bästa av de två?

Både TomTom 930 och Garmin nuvi 765i har likvärdiga funktioner i mycket och fyller de krav som kan ställas på toppmodeller. Under de månader vi har testat de två modellerna kan vi konstatera att TomTom oroar med att ibland inte kunna navigera till platser vi valt att köra till, samma adresser som Garmin klarar klanderfritt. Istället har vi som regel fått kontrollera Tomtom hemma vid datorn och manuellt knappa in koordinaterna innan resorna – det fungerar men grundkravet för en gps är ändå att kunna navigera rätt. Garmin hittar också som regel fler intressepunkter än TomTom. Väl på vägarna har de båda mestadels uppfört sig likvärdigt och klanderfritt. Ibland har Garmin gjort tveksamma vägval, ibland TomTom. Styrkan med TomTom är istället användarmöjligheten med internet och Map Share Community samt inte minst att världskartor följer med vid köpet, till skillnad från Garmin som endast skickar med Europa (vilket säkert räcker för de flesta). TomToms IQ Routes är också en anledning att välja TomTom i framför allt större städer. Personligen upplever vi TomTom som mer logisk att använda och bläddra i men det är förmodligen personligt. Till Garmins fördel är tillbehören topografisk karta, reseguide och språkguide. Vill du ha en gps som hittar bättre och ger fler förslag på intressepunkter samt vill kan byggas ut med mer mjukvara i form av topografisk karta, rese- och språkguide ska du välja Garmin 765i. Reser du mycket utanför Europa och använder internet regelbundet och vill ha en mer ”personlig” gps som du kan skräddarsy genom Tomtoms Community ska du välja TomTom 930.

Läs hela testet på http://www.barnensturistguide.se/absolutenm/templates/?a=622&z=1

Barnens Turistguide vänder sig till familjer som ska resa med barn eller på barnsemester. Här finns över 300 artiklar om äventyrsparker som Kolmården, Junibacken och Skansen, nöjesfält och nöjesparker som Liseberg och Gröna Lund. Du hittar också över 2000 länkar om att resa med barn och gratis nyhetsbrev.  Läs mer på www.barnensturistguide.se

Källa: Barnens Turistguide