Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Filmfestivalen som aldrig ägde rum kommer till liv

Foto: Göteborg International filmfestival

Det blir dubbla festivaler i Göteborg i januari. Den 40:e Göteborg Film Festival drar igång 27 januari, men eftersom en trettonde faktiskt aldrig ägde rum väljer festivalen att nu också genomföra den. Passande nog fredagen den 13 januari.

– Festivalen hoppade direkt från den 12:e till 14:e festivalen på grund av vidskeplighet och att man ville fylla 15 så snart som möjligt. Så för att kunna fira 40 med gott samvete skapar vi nu filmfestivalen som aldrig blev av. Vi kommer visa filmer som aldrig blivit gjorda, på biografer som inte längre finns, säger festivalens konstnärliga ledare Jonas Holmberg.

Totalt tre ofilmade filmmanus väcks till liv med hjälp av skådespelare från Göteborgs stadsteater under den 13:e festivalen; Ingmar Bergmans Falskspelet, Viveca Lindfors Anna, The Gypsy Swede och Suzanne Ostens och Beate Grimsruds Gud i Branddalen. Regi står Fredrik Lusth för och scenerna finns runt om i Göteborgs innerstad på nu nerlagda biografer. Det är inte alla som vet att där det nu säljs kläder och inredningsprylar på Lagerhouse, Weekday och NK kunde man tidigare se filmer på vita duken. Då hette biograferna Cosmorama, Victoria och Odeon.

– Hade de här tre filmerna spelats in hade de antagligen varit omtalade klassiker idag. Nu får de premiär som korta, konceptuella föreställningar utan sittande publik. Det hela är också en lite filosofisk tankelek om hur en tänkbar annan filmhistoria hade kunnat se ut. Ofta framstår filmerna som aldrig gjordes som de mest intressanta, eftersom man fri att fantisera själv om hur fantastiska alla scener hade blivit. När en film spelas in så dör den lite, säger Jonas Holmberg.

Kvällen avslutas med invigningsfest på Yaki-Da med skrock som tema. Det blir mingel och dans till både livemusik och dj-akter. Dessutom ett spännande panelsamtal om filmer som aldrig blev av, medverkar gör Suzanne Osten, Fredrik Lusth och Jonas Holmberg.

Den 13:e Göteborg Film Festival görs i samarbete med Göteborgs stadsteater, Yaki-Da, NK Göteborg, Lagerhaus, Bengans och Weekday.

Källa: Göteborg international filmfestival