Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ungdomsfilmpris till dramathriller om gängkriminalitet

Den svenska filmen Bullets tilldelas Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2023. Priset delades ut i kväll under den pågående Barn- och ungdomsfilmfestivalen, BUFF, i Malmö.

Bullets, i regi av Peter Pontikis, handlar om 12-årige Abdel som drömmer om att bli veterinär, men som av omgivning och omständigheter drivs i en helt annan riktning, allt djupare in kriminalitetens våldsspiral.

Filmen bygger på insamlad information från bland andra polis, forskare, socialtjänst och unga kriminella själva på Järvafältet i Stockholm. Den har beskrivits som en halvt dokumentär dramathriller om de krafter som driver unga in i gängkriminalitet.

– Bullets är en väldigt spännande film, som samtidigt inte glorifierar det våld den innehåller. Det är en historia som väcker mycket känslor, och vi återkom under juryarbetet till de jobbiga frågor den lämnar oss med. Det, om något, är ett tecken på att den gjort intryck och förtjänar priset, säger Jesper Ödemark, ordförande i juryn för Svenska kyrkans ungdomsfilmpris.

Juryns motivering
”Vår vinnare är en angelägen skildring av en högaktuell samhällsfråga. Filmen är väl iscensatt och väl klippt. Filmen väcker många tankar och diskussioner och utmanar oss som bärare av evangeliets ljus. Den lämnar oss med en känsla av att vi, som samhälle, måste göra mer.”

Juryn för Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2023
Jesper Ödemark, församlingspedagog i Malmö, juryns ordförande.
Erica Lang, gymnasiepräst i Malmö.
Patrik Blomberg Book, regissör och musiker.

Ekumeniskt hederspris
Årets jury delade också ut utmärkelsen Interfilm Diploma. Även den gick till filmen Bullets.
Interfilm är ett internationellt ekumeniskt nätverk som arbetar för dialog mellan kyrka och film och som medverkar med utmärkelser på filmfestivaler runtom i världen.

Svenska kyrkans ungdomsfilmpris
Svenska kyrkans ungdomsfilmpris är på 100 000 kronor och finansieras gemensamt av Svenska kyrkans nationella nivå, Lunds stift och Malmö pastorat.

Källa: Svenska kyrkan
Foto: Clément Morin.