Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fin lagtävling av herrarna på EM i artistisk gymnastik

EM i manlig artistisk gymnastik pågår just nu i Rimini, Italien. Under onsdagen hade seniorerna sin första tävlingsdag med mångkamp, lagtävling och kval till helgens finaler.

Sverige representeras av sex seniorer under EM i italienska Rimini: David Rumbutis (All Star Gymnastics), Marcus Stenberg (Lulegymnasterna), Luis Il-Sung Melander (GK Motus-Salto), Joakim Lenberg (GK Motus-Salto), Filip Lidbeck (Halmstad Frigymnaster) och William Sundell (Hammarbygymnasterna). Samtliga har tidigare erfarenhet av att representera Sverige på EM och därför viss rutin i sammanhanget. Inför dagens tävling har de haft en bra uppladdning med läger i Ängelholm innan avresa och sedan bra träningar på plats i Italien.

Dagens tävling drog ingång under förmiddagen och det svenska laget inledde sin tävling på fristående i den första subdivisionen. Joakim hade en fot utanför ytan efter en av sina voltlängor men utöver det blev det en fin och stabil start. Efter det var det dags för bygel som alltid är en tuff gren där små marginaler avgör. Laget kämpade sig igenom redskapet, tyvärr blev det ett fall för David men övriga höll sig kvar på redskapet och samlade viktiga poäng till lagpoängen. I bygel fick vi även se William som deltar som individuell gymnast under årets EM och alltså inte räknas in i lagpoängen. Han klarade sin serie utan fall och fick fina 13.033 poäng.

För laget fortsatte sedan tävlingen i hopp och ringar vilka båda gick bra. Men det var i de två avslutande grenarna barr och räck som dagens höjdpunkter skulle komma. David fick till en dunderserie i barr och belönades med höga 14.133. I räck körde både David, Joakim, Luis och Marcus igenom sina serier utan större avdrag, det blev till och med några spikade avhopp som avslut på en fin tävling.

– Det var en bra och riktigt rolig tävling idag. Lite tufft i bygel, det är inte lagets starkaste gren, men annars stabil och bra tävling rakt igenom. Vårt avslut i räck där alla gick igenom och vi hade några spikade avhopp är absolut en av dagens höjdpunkter, sa förbundskapten Eddie Olsson efter tävlingen.

Lagets totalpoäng blev fina 233.326, det är över nio poäng bättre än på EM för ett år sedan och Eddie lyfter att dagens prestation är ett rejält steg bättre än EM förra året.

– Vi är på väg mot vårt mål som är att nå 240 poäng. För att nå det behöver vi höja vår svårighet ytterligare, men idag var absolut en revansch från förra EM, avslutar han.

David Rumbutis bästa svensk i mångkampen

Efter att de svenska herrarna tävlat klart blev det en lång väntan på det slutliga resultatet. Först vid 21-tiden på kvällen var tävlingsdagen avslutad och då stod det klart att laget slutat på en mycket fin 18:e plats. David Rumbutis var en av tre svenska herrar som tävlade i alla grenar under dagen och därmed deltog i mångkampen. Han slutar som bästa svensk på 27:e plats med totalpoängen 79.465.

– Kul att få gå ut på ett mästerskap och köra mångkamp igen. Barr gick väldigt bra men jag är lika nöjd med räck, det var en bra avslutning. Hela laget var superberedda på att göra sitt bästa, det var lite småmissar här och där men grabbarna pushade på så vi känner oss nöjda, säger David.

Marios Georgiou från Cypern vann dagens mångkamp med 84.265 poäng. Med det tog han också den sista platsen till sommarens OS i Paris. Till helgen väntar grenfinaler och lagfinal under EM i Rimini men för de svenska seniorherrarna är mästerskapet nu avslutat.

Källa: Gymnastikförbundet

Bild: David Rumbutis, EM. Foto: Gymnastikförbundet