Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sveriges bästa piloter tävlar om mästartiteln i luftballong över Dalslands vidsträckta skogar

För första gången på nästan tio år är det dags för Svenska Mästerskapen i ballongflygning, en händelse som samlar landets främsta piloter i en spektakulär tävling över de majestätiska landskapen i Dalsland. Tävlingen, som är arrangerad av Dalsland ballongklubb, bjuder inte bara på en visuell fest för åskådarna utan ställer även höga krav på precision och taktik från deltagarna.

Ballongflygning upplevs ofta som en rogivande och avslappnande aktivitet, men när det gäller tävling förvandlas den till en intensiv utmaning där precisionen kan mätas i centimeter. ”Detta är inte en vanlig kappflygning från punkt A till B”, förklarar tävlingsledaren. ”Istället handlar det om skicklighet i att manövrera ballongen för att komma så nära ett utmarkerat mål som möjligt, och därmed visa sin skicklighet och sitt tålamod.”

Tävlingen påbörjades i lördags och sträcker sig över flera dagar, där piloterna har möjlighet att genomföra upp till sju flygningar, beroende på väderförhållanden. Varje flygning består av flera tävlingsmoment som kräver både taktisk skärpa och fysisk precision. Ett av de mest spännande momenten är när piloterna ska släppa en markeringsvikt precis vid ett utsatt kryss på marken, en övning som kräver både timing och noggrannhet.

Evenemanget lockar inte bara ballongentusiaster utan erbjuder en unik upplevelse för alla åldrar. Besökare kan förvänta sig en festivalstämning med lokala matleverantörer, aktiviteter för barn och möjligheten att själva prova på ballongflygning. ”Det är en fantastisk syn att se himlen färgas av ballonger, och det ger en känsla av frihet och äventyr”, säger en av arrangörerna.

Dalsland ballongklubb, som är värd för SM, är stolta över att kunna visa upp sin hemregion från dess bästa sida. Klubben hoppas att evenemanget ska inspirera fler att upptäcka ballongflygningens tjusning och kanske till och med väcka ett intresse för sporten.

Med hopp om goda vindar och säkra flygningar ser Dalsland ballongklubb fram emot att välkomna deltagare och besökare till en oförglömlig upplevelse i ballongflygningens tecken.

Källa: Welltours

Bild: Nössemark, Dalsland. Foto: a.froese