Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

UR-redaktionen tilldelas Mensapriset 2024

Årets Mensapris går till UR-redaktionen för deras framstående arbete med dokumentärserien ”Från SFI till arbete”, en produktion som visar hur språklig och kulturell integration hjälper människor att etablera sig på arbetsmarknaden i Sverige.

Mensapriset är en utmärkelse som årligen delas ut för att erkänna och uppmuntra de personer och organisationer som bidrar till att främja mänsklig intelligens.

I utbildningsserien ”Från SFI till arbete” får vi ta del av fyra individers berättelser om deras väg från utbildning i svenska språket till att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. Genom sitt pedagogiska upplägg manar serien till hopp och motivation, samt erbjuder konkreta verktyg för pedagoger och andra som arbetar med utveckling och integration genom ett kompletterande pedagogiskt material.

Juryn för Mensapriset presenterar följande motivering:
För arbetet med att konkret tillgängliggöra kunskap om språklig samt kulturell integration och gemenskap, tilldelas UR-redaktionen Mensapriset 2024 för produktionen ’Från SFI till arbete’. Utbildningsserien inger hopp och motivation, med syfte att få människor att åter verka och fortsätta utvecklas på rätt nivå i nya sammanhang. Genom att belysa människors av olika anledningar förborgade resurser, bidrar programmet till att främja och frigöra mänsklig kapacitet och intelligens.”

”Det är så oerhört roligt att serien har uppmärksammats av Mensa. Det var ett oväntat pris men desto roligare. Vi är så glada och stolta och tar med glädje emot priset och hoppas att serien når ännu fler tittare”, säger Camilla Johansson, projektledare hos UR.

”Det är med stor stolthet vi tilldelar UR-redaktionen detta pris. Deras arbete exemplifierar den typ av initiativ som Mensa gärna lyfter och uppmuntrar – de som lyfter mänsklig kapacitet och bygger broar till bättre förståelse”, säger Vendela Normark Granetoft, ordförande för Mensa Sverige.

Mensapriset delades ut på torsdagskvällen under invigningen av Mensa Sveriges årsträff i Örebro, där nära 700 personer samlats under Kristi himmelfärdshelgen. Priset mottogs av representanter från UR-redaktionen.

Källa: Mensa

Mensa är en förening för dem med uppmätt intelligens som motsvarar de övre 2% av befolkningen.

Bild: Mottagare av Mensapriset 2024. Foto: Henrik Muskos