Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Duscha till en schlager – tre minuter räcker för att bli läcker

Inför Eurovision songcontest uppmanas göteborgarna att ”Duscha till en schlager”, det vill säga max tre minuter. Dricksvattenproduktion kräver el och kemikalier och varmvatten är energikrävande. Genom att ta kortare duschar kan man spara vatten och minska sin miljöpåverkan.

I affischkampanjen syns tre göteborgare som alla tävlat i Melodifestivalen: Ida Redig, Peter Samuelsson och Caroline Wennergren.

Göteborgaren gör av med 140 liter vatten per dygn, 60 liter på personlig hygien. I genomsnitt duschar vi 6 minuter * och gör då av med cirka 60 liter vatten. Att i stället duscha tre minuter, vilket är lika lång tid som en schlagerlåt får vara, sparar alltså 30 liter vatten. Förutom att ta kortare duschar uppmanas göteborgarna att laga läckande kranar, vattna med regnvatten och fylla sina disk- och tvättmaskiner.

– Vårt mål är en förbrukning på 100 liter per person och dygn, säger Josefin Lundberg Abrahamsson, avdelningschef dricksvattenproduktion på Kretslopp och vatten. Det är lika mycket som danskarna förbrukar och de har samma levnadsstandard som vi i Sverige.

Kortare duschar sparar el och kemikalier

I Göteborg tas råvatten från Göta älv för att producera dricksvatten i vattenverken. Vi har alltså inte brist på vatten, men staden växer och dricksvattnet från vattenverken måste räcka till fler. Om inte så måste vattenverk och ledningsnät byggas ut, vilket är påfrestande både för miljö och ekonomi. Dessutom kräver reningen el och kemikalier.

Om alla göteborgare duschar till en schlager skulle det under ett år spara ungefär 3 000 MWh el vilket motsvarar elförbrukningen för 150 eluppvärmda villor*. Dessutom skulle det spara 720 ton kemikalier i reningsprocessen.

– Det skulle vara ett steg för vårt arbete för att nå Göteborgs Stads mål om att ha nära noll koldioxidutsläpp 2030, säger Josefin Lundberg Abrahamsson.

Med uppmaningen om att duscha till en schlager vill Kretslopp och vatten få göteborgarna att tänka till över sina duschvanor, men också sin vattenanvändning i stort. Och Mello-artisterna i kampanjen delar gärna med sig av sina tips:

Stäng av strålen och ställ in vatten i kylskåpet

– Mitt tips för att spara vatten är att stänga av duschen när man tvålar in sig och ha lågt vattentryck i sin dusch, säger Ida Redig, som var med i Melodifestivalen 2018 med låten ”Allting som vi sa”.

Peter Samuelsson, basist i Barbados, har varit med i Melodifestivalen fyra gånger mellan 2000 och 2003 och kommit tvåa med låtarna ”Se mig” och ”Allt som jag ser”. Vid sidan av musiken driver han en VVS-firma.

– Dricksvatten i kranen är en lyx som vi har i Sverige. Det är självklart att spara på något som inte är en självklarhet i andra delar av världen. Blir man medveten om det så gör man val som förbrukar mindre vatten, säger Peter Samuelsson.

Caroline Wennergren, har varit med i Melodifestivalen 2005 med ”A different kind of love” och 2015 med ”Black Swan”. Hon vill uppmana göteborgarna att inte duscha så ofta.

– Det handlar om att vara rädd om huden. Den torkar ut, säger Caroline Wennergren.

Ett annat tips som hon har för att spara vatten är att ha en flaska med kallt vatten i kylskåpet. Då slipper man spola massa vatten ur kranen för att få fram kallt vatten när man vill dricka.

Kampanjen ”Duscha till en schlager” pågår på cirka 300 informationstavlor i Göteborg från 29 april till 12 maj och på digitala kanaler.

*Enligt opinionsundersökningar duschar vi i snitt sex minuter (Ipsos Norm) och 5,5 gånger per vecka (Novus).

* Att producera och distribuera 1 kubikmeter vatten kräver 0,6 kWh. En genomsnittlig villa drar 20 000 kWh per år.

Fler tips som sparar vatten:

  • Ha en kanna vatten i kylen, så slipper du spola tills det blir kallt
  • Fyll disk- och tvättmaskinen och använd eco-programmet.
  • Stäng av kranen medan du borstar tänderna eller rakar dig.
  • Duscha istället för att bada.
  • Vattna trädgården med regnvatten på morgon eller kväll.
  • Laga droppande kranar.

Fakta: Duscha till en schlager

– 2023 förbrukade en göteborgare i snitt 140 liter dricksvatten per dag.

– För varje minut som man duschar använder man tio liter vatten. En genomsnittlig dusch förbrukar alltså 60 liter vatten.

– Om alla göteborgare kortade sin duschtid till tre minuter skulle vattenförbrukningen under ett år minska med 5 148 miljoner liter vatten eller lika mycket vatten som krävs för att fylla Valhallabadets alla åtta bassänger 1 200 gånger.

Källa: Göteborgs Stad

Foto: Anna-Lena Lundqvist