Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tom of Finland inviger filmfestivalen!

Foto: NonStop Entertainment

Filmen om gayikonen Tom of Finland får sin världspremiär och inviger Göteborg Film Festival 2017! Invigningen håller traditionsenligt hus på biograf Draken i Göteborg men jubileumsåret till ära visas invigningsfilmen samtidigt på hela 40 platser runt om i regionen.

– Vi är väldigt stolta över att visa Tom of Finland som invigningsfilm. Det är en vacker, intelligent och djupt rörande skildring av ett fascinerande livsöde och ett unikt konstnärsskap. Tom of Finland är en konstnärligt stark film med stor internationell attraktionskraft, vilket gör den perfekt som invigningsfilm på Göteborg Film Festival, säger festivalens konstnärliga ledare Jonas Holmberg.

Idag är gayikonen Tom of Finland en hyllad konstnär som ställs ut på fina gallerier. Hans homoerotiska drömvärld, där könen alltid är gigantiska och musklerna spända, har till och med hamnat på finska frimärken. Men när Touko Laaksonen började teckna var homosexualitet olagligt i Finland, och i filmen säger han att det vore lättare att publicera sig i Vatikanen. Regissören Dome Karukoski skildrar tecknarens väg från soldatlivet under andra världskriget, via våld och förföljelse i Helsingfors till frigörelsen i det liberala Kalifornien.
I huvudrollen ser vi Pekka Strang som debuterade i Drakarna över Helsingfors (2001) och som sedan haft roller i bland annat Hela vägen (2004) och Colorado Avenue (2007).

– Filmen växte från att vara en berättelse om en konstnär till att bli en historia om yttrandefrihet, om vårt samhälle, säger Dome Karukoski.

Dome Karukoski har genom sitt regissörskap utforskat sprickor i det finska samhället även tidigare, kanske tydligast i Lejonhjärtat (2013), där den finska nazisten Teppo försöker lämna sitt förflutna.

På plats vid invigningen på Draken 27 januari närvarar Dome Karukoski (regissör), Pekka Strang (skådespelare), Lauri Tilkanen (skådespelare), Aleksi Bardy (producent), Miia Haavisto (producent) och Annika Sucksdorff (producent).

Tom of Finland har ordinarie svensk biopremiär 3:e mars med NonStop Entertainment som distributör.

Källa: Göteborg international filmfestival