Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Samma teknik i mindre format – så står sig dagens mobiltelefon mot datorn

P10 plus. Foto: Huawei.

De flesta av oss är medvetna om att vår smartphone egentligen är en mobil dator, utrustad med pekskärm och operativsystem för mobiltelefoner. Den snabba teknikutvecklingen har minskat gapet mellan stationär och mobil teknik och idag är våra bärbara telefoner jämförbara med datorer. På vissa områden är de till och med överlägsna.

De allra första datorerna fyllde hela våningar i de universitetsbyggnader där de i första hand fanns. När de tidiga PC-maskinerna kom fick de förvisso plats under ett skrivbord, men de hade enbart en kilobyte i RAM-minne och en enda megabyte i diskutrymme. Hastighetsmässigt var dåtidens processorer också klart långsamma jämfört med idag. Den populära Intel 386 som tillverkades fram till 2007 uppnådde till exempel en hastighet på 33 Mhz. Det kan jämföras med processorn i Huawei P10 som uppnår 2,4 GHz. Telefonen har också åtta processorkärnor jämfört med datorns enda. Utrymmesmässigt har P10 en inbyggd kapacitet på 64 GB, som kan utökas till hela 256 GB. En Huawei P10 kan alltså motsvara 262 144 äldre datorer, sett till utrymme.

En annan stor skillnad mellan den äldre typen av persondatorer och moderna mobiltelefoner är förmågan att hantera rörlig media. En äldre dator klarar inte av att spela upp YouTube-klipp ens i låg upplösning eftersom det krävs mycket datorkraft för att kunna strömma video direkt från internet. Moderna telefoner kan å andra sidan spela in och spela upp videos i hög upplösning. Huawei P10 klarar med lätthet av så mycket som 4K och ingen funderar längre över huruvida en telefon ska klara av att spela upp film eller inte. Just hanteringen av multimedia är en av de främsta styrkorna hos moderna mobiltelefoner.

Att dagens mobiltelefoner är överlägsna den äldre typen av datorer är inte överraskande, men de står sig starkt även mot nyare versioner. Den tekniska utvecklingen går snabbt framåt och även om en del teknik som från början varit avsedd för telefoner också använts i datorer är det långt ifrån alltid som de större varianterna är mest effektiva. Mobiltelefoner har framförallt två viktiga fördelar gentemot datorer; sin mobilitet och förmågan att samla många funktioner i en och samma enhet. I och med teknikutvecklingen kan telefoner idag leva upp till höga krav och motsvara datorernas avancerade funktioner och samtidigt vara små nog för att få plats i en ficka. Utvecklingen har inneburit att vi numera använder mobiltelefonen på samma sätt som vi tidigare använde datorer.

En annan styrka hos moderna telefoner är den avancerade kamerateknologin. Huawei har sedan ett drygt år tillbaka ett etablerat samarbete med kameratillverkaren Leica och de nya P10-modellerna har dubbla leicakameror. Foton kan redigeras direkt i telefonen, både med och utan effekter och resultatet kan delas direkt i sociala medier eller skickas till vänner och familj. Att slippa ladda upp bilder från kamera till dator för att sedan redigera dem i externa program gör processen smidig och effektiv.

The Perfect Portrait
I samband med släppet av de nya flaggskeppstelefonerna P10 och P10 Plus har Huawei lanserat kampanjen The Perfect Portrait, där de tillsammans med Danny Saucedo utforskar vad det perfekta porträttet är och tar reda på hur vi reagerar på olika typer av bilder. Kampanjen utgår från insikten att varje ansikte berättar en historia, som med dagens kamerateknik kan fångas på ett sätt som tidigare inte varit möjligt.

Källa: Huawei.