Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Skådespelaren Gunnel Lindblom tilldelas Stockholm Achievement Award 2018

Gunnel Lindblom. Foto: Knut Koivisto
Gunnel Lindblom. Foto: Knut Koivisto

Gunnel Lindblom fick sitt stora genombrott i Ingmar Bergmans ”Det sjunde inseglet”, ett av de största verken i filmhistorien. I år tilldelas den ikoniska skådespelaren och regissören Stockholm Achievement Award för sin långa framstående karriär inom svensk film. Gunnel Lindblom kommer att ta emot sin Bronshäst i samband med visningen av ”Searching for Ingmar Bergman”.

Årets Stockholm Achievement Award tilldelas Gunnel Lindblom, motiveringen lyder:
Årets Stockholm Achievement Award tilldelas en skådespelare och regissör som under sin karriär hunnit med det mesta en konstnärlig kraft kan hoppas uträtta i film- och teaterbranschen. Hon är en ikon med fängslande insatser i några av svenska filmhistoriens främsta filmer och är dessutom framgångsrik i sitt arbete som regissör. Med stark konstnärlig integritet och en egensinnig röst är hon en mästare på att fånga de stora känslorna med minsta möjliga uttryck. Med sin stora personlighet framför och bakom kameran har Gunnel Lindblom lyckats fånga publikens hjärtan i nästan 70 år. 

Gunnel Lindblom inledde sin karriär framför kameran och på scen i hemstaden Göteborg under tidigt 1950-tal. Hon debuterade i Gustaf Molanders film Kärlek (1952) och fick några år därefter ett erbjudande av Ingmar Bergman att komma och arbeta med honom på Malmö Stadsteater. Samma år (1957) medverkade Gunnel Lindblom i två av svensk films mest berömda filmer: Det sjunde inseglet och Smultronstället. Hon fick sitt stora genombrott på teaterscenen som Gretchen i Bergmans uppsättning av Goethes Faust (1958). Hennes långa karriär innehåller filmer som Tystnaden (1963), Nattvardsgästerna (1963), Älskande par (1964), Flickorna (1968) Svenska hjältar (1997) och Män som hatar kvinnor (2009)

Lindblom har dessutom regisserat fyra långfilmer, bland annat Guldbaggevinnande abortionsdramat Sally och friheten (1981) och nära trettio uppsättningar på Dramaten.

Gunnel Lindblom kommer att ta emot Bronshästen i samband med visningen av Margarethe von Trottas dokumentär Searching for Ingmar Bergman den 11 november kl. 15.00 på biograf Skandia i Stockholm.

I samband med prisceremonin visas en nerklippt version av Henrik von Sydows dokumentär Gunnel Lindblom – ut ur tystnaden.
Därefter är press och publiken välkomna att ställa frågor till Gunnel Lindblom.
Efter visningen av Searching for Ingmar Bergman är publik och press välkomna att ställa frågor till regissören Margarethe von Trotta.

Källa: Stockholms Filmfestival