Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Jubel när Ponny kür avgjordes i SIHS

My Sandgren gör ett ärevarv runt Friends Arena till publikens jubel. Foto: Olav Holten / PP-Press

Sista dagen av Sweden International Horse Show (SIHS) bjuder på mycket roligt att njuta av. Första punkt på programmet denna dag är en spännande tävling för fyra unga ryttare som tävlar i Ponny kür, dvs freestyle dressyrprogram på ponny.

Bara att vara med i tävlingen är en bedrift i sig. De fyra tävlande har under ca ett halvår fått kämpa sig till en en plats i denna final. Det ligger en enorm ansträngning bakom alla tävlingsbidrag, så de förtjänar allt beröm de kan få. 

Dessa kür-program är inte helt och hållet fria. De har ett antal moment som måste vara med, men hur och i vilken ordning är det den tävlande som själv bestämmer. Det som bedöms är bl a  hur väl dessa förutbestämda moment utförs men också hur väl de är sammansatta, musikval och hur övergångarna mellan dem är.

Med ett resultat på 74.050 knep 15-åriga My Sandgren från Åhus förstaplatsen. Denna ryttare är definitivt inte ovan att hamna på prispallen. Hon har tidigare tagit emot priser i SM, NM och deltagit i EM. My fick under pompa och ståt mota förstapriset och med sin  ponny, som också är 15 år gammal, göra ett ärevarv runt arenan till publikens stora jubel.

Förutom förstaplatsen placerade sig de andra i följande ordning: Mary-Sophie Haid-Bondergaard, Zelma Björk, Elliot Nilsson. 

Det är har varit en lång väg för de tävlande att nå upp till denna nivå, och det är en uppskattad tävling denna sista dag av SIHS. Och det är otroligt roligt att se dessa deltagare göra upp om prisplatserna. Hur framtiden för dessa ser ut vet inte så mycket om men en sak kan vi utgå ifrån; det är definitivt inte det sista vi ser av någon av dessa otroligt skickliga unga ryttare.