Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svenska framgångar och stjärnfall på Stockholm Horse Show

Vinnare Fredrik Pedersson motar pris passade göra high five. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB

I Volkswagen Cup på Stockholm Horse Show placerade sig två svenskar på första och andra plats. Men en stor favorit fick bryta tävlingen.

Den här helgen är det åter dags för Stockholm International Horse Show (SIHS) på Friends Arena i Stockholm. Den håller på från torsdag till söndag med flera tävlingar. En av de viktigaste får man anse Volkswagen Cup vara, med en bil som första pris. Den gick av stapeln vid sjutiden på lördagen kväll. Vinnare blev svensken Peder Fredricson på hästen All In med tiden 57.28 och felfri runda. Han gick ut som nummer 16 av 18 och petade ner svensken Stephanie Holmén från ledarpositionen som hon höll väldigt länge. Hon red på 59.87 på hästen Flip´s Little Sparrow. Nu fick hon nöja sig med en andraplacering. Men det är inte så illa det heller. Hon sa på presskonferensen att Peder och All In är världens bästa ekipage så det kändes bra att bli besegrad av honom och vinna över alla andra. Överhuvudtaget gick det bra för Sverige i den här tävlingen, men så var vi också väl representerade. Av 17 startande så var nio svenskar, alltså precis över hälften. Av de nio så var det fem kvinnor och fyra män. Bland de tio bästa så var det sex stycken svenskar.  Vinnaren Peder Fredricson har en lång meritlista, bland annat så fick han Jerringpriset 2016 efter att samma år haft stora framgångar i OS i Rio. Och han har vunnit medaljer i EM. Och nu vann han en bil. På presskonferensen fick han frågan hur många bilar han vunnit men det kom han inte ihåg.

Men för de utländska favoriterna gick det inte lika bra. Bertram Allen från Irland fick till och med bryta tävlingen efter att ha rivit et helt hinder men han ligger ändå bra till totalt sett. Men han vann ingen bil i just den här tävlingen. Men han har vunnit sex stycken de senaste två åren. Därför kallas han biltjuven enligt vad konferenciern sa. 62 år gamle John Whitaker med lång erfarenhet i de här sammanhangen red visserligen på en bra tid, 60.09, men han kom ändå inte på medaljplats.

Tävlingen sågs av mer än 11 000 personer.

En stund efter VW Cup avverkades tävlingen Power and Speed men det var lite för många hinder för att det skulle bli någon riktig power & speed. Det blev en vanlig tävling. Men det gick betydligt bättre för de som det gick dåligt för i VW Cup, speciellt för Bertram Allen som vann på 28.85 med hästen ”It´s me”. Varje varv bestod av två faser. Första fasen skulle man klara på en viss tid. På andra fasen omvandlades alla misstag till tidstillägg. Tvåa kom brasilianaren Marlon Módolo Zanotelli på tiden 29.34. Han är gift med svenskan Angelica Augustsson som också rider. Paret är bosatta i Belgien. Trea kom svenskan Evelina Tovek.

Men eftermiddagen inleddes med en prestigefylld ungdomstävling; ”Prins Carl Philips Pris”. Där vann Kajsa Björe från Jump Club Ridsportförening. Tvåa kom Mathilda Bohlin från Helsingborgs Fältrittklubb och trea Filippa Hellström från Vikbolandets Ryttarförening.