Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tenet – en actionfilm som motionerar hjärnan

Tenet
Tenet – en film med många samtidiga trådar. Bra action, men ses med fördel när man är pigg. Foto: Warner Bros Entertainment.

I helgen var det smygpremiär av filmen Tenet på Biograf Capitol i Stockholm. Bara några få platser i världen hade fått denna möjlighet. Aftonkuriren var naturligtvis på plats.

Filmen, som ännu inte haft officiell världspremiär, börjar med att någon i framtiden har uppfunnit ett sätt att påverka saker i vår tid. Vår besatthet att registrera allt vi gör har slagit tillbaka på oss själva och utnyttjas av någon i framtiden vi inte vet vem det är. En nutida storskurk har nappat på erbjudandet från framtiden och använder teknologin för egen vinning. Storyn går snabbt ifrån att vara mystisk till ett snabbt flöde av händelser där inget är som det verkar, och inte förrän på slutet avslöjas hur allt hänger ihop. Filmen fick mig att tänka på Dejavu med Denzel Washington. Detta är som en ny version av den fast på steroider. Smart manus men med lite teknobabbel, i form av kvantmekanik-ord man hittat på wikipedia, inslängt lite här och där.

Denna smygvisning är annorlunda på många sätt. Istället för att visas digitalt är det istället 35 mm film som måste skötas kontinuerligt av maskinist. Under visningen av filmen som Aftonkuriren besöker är det dessutom kontroller av publiken en gång var tionde minut. Det verkar finnas en rejäl oro från filmbolagets sida att mobilkopior av filmen skall läcka ut innan den riktiga världspremiären. Men frågan är ju om mobilkopiering egentligen är ett hot. De som kan tänka sig att titta på en mobilkopia av en film med såhär mycket specialeffekter och bombastiskt ljud kanske inte är målgruppen man skall vara rädd att missa. Hotet är väl snarare att betalande gäster får sin upplevelse försämrad när personal springer in och ut från salongen och kollar på dem med nattkikare.

Hur som helst är Tenet en välproducerad actionrulle men inte något man skall se när man är trött efter jobbet eller efter några öl på krogen. Den är lite som filmen Memento, man måste hålla alla trådar klart i huvudet. Här har man dock gått ett steg längre. Tiden går framåt och baklänges, för flera versioner av samma karaktär samtidigt i samma scen, och det är lätt att tappa bort sig i alla svängar storyn tar oss igenom. Det är kanske därför man har lagt in en stor dos militäroperationer för blanda upp med något mer lättsmält. Manuset är välskrivet och filmen kan med fördel ses en gång till för att riktigt kunna smälta allt som händer. Detta ger hopp för bra manus i framtiden – även för actionfilmer.

Betyg: 4