Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bushmills Irish Coffee, en ikonisk klassiker

 

National Irish Coffee Day infaller tisdagen den 25 januari och firas av Irish Whiskey fantaster världen över. Den klassiska kaffedrinken skapades enligt historien på Shannon Airport en kall vinternatt 1943. Originalet dricks varm med den irländska whiskeyn Bushmills Original, kaffe, socker och lättvispad grädde. Utöver originalet delar vi även en tropisk version – Coconut Irish Ice Coffee med kallbryggt kaffe.

Den ikoniskt varma kaffedrinken skapades enligt historien vintern 1943 på Shannon Airport (Foynes Port) på Irland av Joseph ”Joe” Sheridan. Sent en vinternatt lämnar ett passagerarflyg med destination New York. Efter några timmar ut över den mörka Atlanten försämras vädret drastiskt och kaptenen tvingas vända om för att invänta säkrare väderförhållanden. Ett Morse-meddelande skickas till Foynes kotrolltorn för att informera flygplatsen om planets återkomst.

Joe Sheridan med personal kallas tillbaka till flygplatsens restaurang för att ta emot de skärrade och frusna passagerarna, för att göra detta på bästa sätt bestämmer sig Joe för att bjuda på något varmt och stärkande. Enligt historien blev Joe inspirerad av det hårda och kalla vädret och experimenterade med irländsk whiskey tillsammans med kaffet och toppade drinken med lättvispad grädde.

Legenden säger att en tystnad lade sig över restaurangen då de skärrade och frusna gästerna smakade på den varma och stärkande kaffedrinken och i och med den stunden blev den direkt en succé.

En amerikansk passagerare tackade Joe för det underbara kaffet och frågade om det var så kallat ”Brazilian Coffee” Joe ska ha skrattat och svarat skämtsamt: ”Nej, det är Irish Coffee!” och så blev den tidlösa ikoniska klassikern född.

Bushmills Irish Coffee – en given klassiker

4 cl Bushmills Original

10-15 ml demerara syrup (1 del demerara socker / 1 del vatten)

Ca. 12 cl Svart kaffe /Americano

Lättvispad vispgrädde

Värm upp dina glas med varmt vatten. När glasen är varma häll ut vattnet. Häll Bushmills, demerara syrupen och kaffe i det varma glaset. Blanda lätt med en sked. Häll grädden mot skeden så att den rinner långsamt ned och lägger sig som ett lock ovanpå grädden. Skippa sugrör och njut av drinken genom det svala gräddlocket.

Bushmills Coconut Irish Ice Coffee – en klassiker i modern tappning

4cl Bushmills Caribbean Rum Cask Finish

10-15 ml demerara syrup (1 del demerara socker / 1 del vatten)

Ca. 12 cl Svart kaffe /Americano

Lättvispad Vispgrädde med Cocos smak.

Häll 3 delar Vispgrädde och 1 del Cocos grädde i en bunke och vispa tills att grädden blir pösig.

Värm upp dina glas med varmt vatten. När glasen är varma häll ut vattnet. Häll i Bushmills, demerara syrupen och kaffe i det varma glaset. Blanda lätt med en sked. Häll cocosgrädden mot skeden så att den rinner långsamt ned och lägger sig som ett lock ovanpå grädden. Skippa sugrör och njut av drinken genom det svala gräddlocket.

Källa: Anora

Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden.

Foto: Anora