Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kungen av Calvados släpper ett jamaicanskt rom-samarbete

Christian Drouin har i konnässörkretsar tilldelats det föga blygsamma epitetet ”Kungen av Calvados” och släpper nu sitt andra samarbete för året. Den 9:e december lanseras ”Expérimental de Christian Drouin Plantation Angels”, som är ett subtilt giftermål mellan Normandie och Jamaica.

Expérimental de Christian Drouin Plantation Angels är en calvados som legat tio år på ekfat, varav de sista fem var på romfat från jamaicanska Long Pond Distillery. Resultatet är en mjuk och harmonisk smakbukett, med inslag av röda äpplen, marsipan, choklad, ceder och torkade aprikoser.

Detta samarbete med Plantation Long Pond gav oss möjligheten att utforska den överraskande och magiska alliansen av exotiska romaromer med vår Calvados. Genom att använda tidigare Plantation Long Pond-fat fick vi möjligheten att arbeta med fransk ek för en jamaicansk rom, vilket gett denna specialutgåva en djupare karaktär och delikat smakupplevelse, säger Guillaume Drouin, ägare och destillatör på Christian Drouin.

Med detta andra släpp för året bjuds våra calvadosälskare på ett ytterligare magiskt giftermål som levereras i sann Christian Drouin-anda. Denna skapelse är en av mina absoluta favoriter, säger Melker Ström, Head of Products, Enjoy Wine & Spirits.

Fakta:

Expérimental de Christian Drouin Plantation Angels | Calvados | Ursprung: Frankrike, Normandie| Alkoholhalt: 42 % | Storlek: 700 ml | Art.nr: 41300 | Pris: 649 kr | Kvantitet: 700 flaskor | Lanseringsdatum: 9:e december 2022

Fakta om Christian Drouin

Grunden lades 1960 när calvadosentusiasten Christian Drouin bestämde sig att förverkliga sin dröm och köpte gården Fiefs Sainte Anne vid Gonneville nära Honfleur i Normandie. Gården, som låg i hjärtat av AOC-området Pays d’Auge – den appellation som rankas högst i calvadosdistriktet där det odlats äpplen sedan 1600-talet, blev startskottet för en smakresa genom tid och rum.

Med fast beslutsamhet bestämde sig Christian Drouin för att tillverka världens bästa calvados. I flera år reste han runt bland krigsänkor och små producenter i trakten och köpte på sig fat med gammal ädel bortglömd calvados. Han skaffade en vedeldad kopparpanna och gav projektet fri budget och obegränsat med tid. Han tog hjälp av traktens mest erfarna producenter och konsulterade även mästerdestillatören Pierre Pivet, då inget skulle lämnas åt slumpen. 1969 flyttade Christian Drouins son, med samma namn, hem till gården och det var då allt började ta fart på allvar. Idag har de ett rykte som en av de främsta producenterna i området. I början av 1990-talet flyttades produktionen till en gammal hästgård från 1600-talet som renoverades från grunden. I deras lador finns idag ett unikt utbud av årgångscalvados. Idag är det Guillaume Drouin som sitter vid rodret för familjeföretaget som hans farfar grundade.

Äpplena som används till deras calvados kommer huvudsakligen från odlingarna vid Fiefs Sainte Anne men också från yngre odlingar vid den nya gården. Ett 20-tal sorter används. Det är i regel små och bittra äpplen med lågt skördeuttag. All frukt handplockas innan den avslutningsvis varsamt pressas och genomgår en naturlig jäsningsprocess. Christians Drouins calvados tillverkas delvis i en drygt 70-årig vedeldad panna byggd 1946 av dess förre ägare, calvadoslegendaren Pierre Pivet. Den mobila pannan är en av de sista i sitt slag. Förr flyttades den runt i trakten men står nu fast på gården där den arbetar tillsammans med en traditionell gasvärmd alambic av armagnactyp.

År 2013 tilldelades man den mest ärofyllda utmärkelse ett destilleri kan få vid World Spirits International Competition – Best Distillery in the world.

Källa: Enjoy Wine & Spirits

Foto: Enjoy Wine & Spirits