Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Annorlunda whisky-NYHET på Systembolaget

Förra veckan landade en lite annorlunda whiskynyhet i beställningssortiment på Systembolaget. Från Loch Lomond Distillery kommer SPEARHEAD (spjutspets).

Henrik Madsen beskriver den i Malter Magasin:

Grunden till denna whisky är den högt aktade 100% grain whiskyn som Loch Lomond kokar i sina raka, Coffey Still-pannor. De använder 100% mältat korn men då de destillerar spriten i sina raka pannor måste den enligt lag kallas Single Grain.

Whiskyn har de sedan lagrat i traditionella ex-bourbon fat med en finish i nya amerikanska ekfat som rostats med infraröd värmestrålning. Denna unika rostningsmetod är Loch Lomond först ut med i Skottland. Fördelen med denna teknik framför att elda med öppen låga är att man får en precision som är omöjlig med den traditionella metoden. Rostning blir jämnare och man kan styra exakt till vilken grad man vill rosta eken.

Loch Lomond valde att använda denna teknik för att locka fram sötare och fruktigare toner ur faten – vilket de har lyckats med!”

Spearhead är en whisky med toner av vanilj i spetsen, päron, röda bär, kryddor och ett stänk fudgekola och honung i avslutet. En riktig charmör som dricks som den är eller passar utmärkt att blanda drinkar med.

Spearhead flörtar med både Bourbon och Irish whiskey.

Spearhead kommer i en bourboninspirerad flaska och finns att beställa i beställningssortimentet 379kr, 43%, nr 55631.

Källa: Stellankramer

Foto: Stellankramer