Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Trötta skämt men pigga låtar

Melanie Wehbe. Fotograf: Janne Danielsson/SVT


Trötta skämt men pigga låtar i melodifestivalens tredje deltävling.

Lidköping är värdstad denna vecka. Dollystyle inleder kvällen utom tävlan med låten”Habibi”. Som vanligt iklädda karemelliga japaninspirerade utstyrslar. Farah går ut i en likadan Dollystylestuk-klänning med matchande grön peruk. Jesper har nån brun kostymhistoria.

Även denna vecka är de hemma hos artisterna för inför låten-snacket. Kul ide men det blir sällan särskilt spännande samtal.

Paul Rey går ut först med ”Royals”. Scenografin och kostymen ger lite 80-talsvibbar. Låten svänger någorlunda och går till final. Sedan kör Jesper ett fånigt skämt om prins Carl-Filip.

Dags för årets dansbandslåt. ”Så kommer känslorna tillbaka” med Casanovas, komplett med matchande vinröda kostymer och snygg neonskylt som dekor. Söt dansdänga.

Jesper har plötsligt en romans med en kamera. Detta är definitivt de obegripliga sketchernas år. Visst, han hade som krav för att vara med att han fick köra sin egen grej men det hade ju varit bra om den egna grejen var rolig?

”For the show” med Melanie Wehbe är nästa nummer. Min sovrumslampa från IKEA står plötsligt på scen i en gigantisk version. Det var det värsta. Kan inte tänka mig att scenografen har inspirerats av något annat. Det är definitivt min lampa. Låten har bra tryck och Melanie är ett riktigt glädjepiller men jag har ändå svårt att släppa tanken på lampan..”For the show” kommer till semifinal.

Nordman i Mello var otippat men nu är deras folkpop här med låten ”Släpp alla sorger”. Nyckelharpan är naturligtvis med på scen och dekoren är fina naturbilder, passar bra till låten. Rösten bär inte riktigt men han kämpar på, låten är trivsam och går till semifinal.

Plats på scen för en kanadensiska, Laurell med ”Sober”. Riktigt galen scen, dansande teddybjörnar, hysterisk kavaj och dito byxor. Glädje, kaos och danstakter. Jag gillar verkligen detta.

Jespers skämt blir allt tristare. Nu kom det något begripligt om ett eventuellt smeknamn Laurell kanske har. Men Farah har bytt om till en tjusig rosa klänning.

Nu är det ballad-dags, ”Låt hela stan se på” med debutanten Ida-Lova, en finstämd ballad med ett avskalat nummer.

Äntligen en rolig sketch där syntolken är elak mot Jesper eftersom han trängde sig före henne i matsalsskön. Lite kul var det ändå.

Folkkära norrmännen Marcus och Martinus med uppträder med ”Air”. De har rockat till sin stil lite och ”Air” är ett tjusigt nummer, de har kommit långt sedan förskolepopen. Både röst och rörelser sitter trots att de var gruvligt nervösa. Låten går till final.


Svenne och Lotta väljs in i Melodifestivalens Hall of fame och Afrodite kör en uppdaterad cover av deras klassiker ”Bang en boomerang” En snygg och discoglittande tolkning.

Petra Mede väljs också in för sitt programledarskap men kunde tyvärr inte närvara personligen ikväll. Programledarna ger sig sedan på att roasta varandra. Det går väl sådär.