Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ojämn delfinal med några starka nummer

Thomas G:son. som valdes in i Melodifestivalens Hall of fame. Fotograf Carl-Johan Söder/SVT


Ojämn delfinal med några starka nummer. Mycket flams var det också.

Denna vecka gick Melodifestivalens delfinal av stapeln i Linköping. Hemmaplan för en av kvällens artister, Theoz. Programledaren Jesper går ut i grön kroppsstrumpa och Farah har någon slags veckad, lilafärgad historia på sig. Tanken med den gröna dressen är att den ska ska användas som green screen, någon slags nytänk antar jag. Ganska kul ide, som jag inte tror jag sett förut förutom hos någon artist. Men tekniken fallerar ganska snabbt.

Först ut är Wiktoria med ”All my life, where have you been”.
Wiktoria har varit med flera gånger förut och klädd i rosaglittriga magtröja och matchande byxor sticker hon verkligen ut. Men låten glittrar inte i samma takt, en småtrist bruksschlager. ”Comfortable” med Eden är kvällens tvåa. Även hon bär magtröja men inte lika glittrig.
Detta är en mer avsklalad låt och nummer. Gitarristen står bredvid artisten, tja varför inte.
Publiken verkar uppskatta numret.

Nu får vi reda på vad det tekniska avbrottet förra veckan berodde på. Enligt Jesper Rönndahl tog Lasse Kronér över scenen, frågade varför han inte fick vara programledare och blev därefter skjuten och släpad av scen. Men då vet vi!

Nästa låt är ”Grytan” med Uje Brandelius. Han verkar tvivla starkt på sina segerchanser men Doktor Kosmos sångare levererar en charmig visa om en långvarig relation. Jag uppskattar alltid ett intressant scenbygge och Ujes orange lägenhet var kul att se på.
Dags för Panetoz med ”On my way”
Panetoz leverar som vanligt ett dansant glädjepiller, som hamnar i final.
Sedan kommer Tennessee Tears med ”Now I know”. Country verkar vara ett obligatoriskt inslag i Mello, här är årets bidrag till genren. Jill Johnssons skyddslingar levererar en rätt söt duett, med gitarren i hand som sig bör. Det räckte till semifinal.

Sen gör Jesper ett obegripligt komedinummer som fransk parkourutövare. Till ingens glädje.
Tack och lov följs den av en pampig ballad av klassiskt schlagersnitt. Ukrainska flyktingen Maria Sur sjöng ”Never give up”. Låten gick direkt till final.

Plats på scen för hemmasonen Theoz med ”Mer av dig.” En glad popdänga, även denna i klassisk schlagerstil. Den kvalade in till semifinal.

Efter detta är det dags för Thomas G:son, en veteran i låtskrivarvärlden som står bakom väldigt många mellolåtar. Han väljs in i Mellos Hall of fame. Han borde fått pris för lång och trogen tjänst också.

Nu kom ännu en klassiker, mellopotpurri med Linda Bengtzing och Magnus Carlsson. Otippad kombination men det funkar, kanske just därför. Riktigt snygga övergångar, ett fan i publiken börjar t.o.m. gråta, blir själv lite rörd av hans starka känslor.