Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Jonas Bäckman tilldelas Faschings Vänners stipendium 2023

Föreningen Faschings Vänner har sedan sin start 1989 delat ut ett årligt stipendium till en ung jazzmusiker som befinner sig i början av sin karriär. I år delas stipendiet ut till 38:e mottagaren som är den 26-årige trumslagaren Jonas Bäckman.

Jonas Bäckman växte upp i Ersmark utanför Umeå. Han har studerat musik vid Midgårdsskolan, Skurups Folkhögskola och Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Det är femte gången stipendiet går till en trumslagare. Stipendiesumman är 30.000 kronor.

Faschings Vänner har angivit följande motivering för sitt val av stipendiat: Jonas är en mycket komplett trumslagare som utomordentligt behärskar trumspelets teori och praktik. Han är väl förtrogen med den etablerade jazzrepertoaren och ger sig oförskräckt i kast med nya kompositioner, allt med en personlig touch. Hans spel anpassas lyhört till både små och större band. Jonas är till sin person en god förebild för alla trumslagare men även för alla andra musiker.

Jonas är flitigt aktiv på den svenska jazzscenen och medverkar i konstellationer som Håkan Broström Quartet, Britta Virves Trio, Stockholm Hot 7, Jonny EK/Erik Söderlind, Fredrik Kronkvist Fonksters m.fl.

Källa: Fasching

Bild: Jonas Backman. Foto: Timjan Wall