Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny rapport visar – så tycker Gen Z om kläder och klimat

Generation Z väljer hellre second hand än fast fashion, och är oroligare för klimatet än krig. De säger ja tack till linnebyxor och jeans med låg midja, men nej till benvärmare och moonboots. I Gen Z 2023 – en trendrapport om kläder och klimat tar Blocket och plick tempen på Generation Z:s syn på hållbarhet, kläder och stil.

De senaste åren har präglats av larm om hur skadligt fast fashion är för miljön, och att Generation Z dissar fast fashion för reloved är tydligt. En undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Blocket och plick, en nischmarknad för second hand-kläder, skor och accessoarer, visar att hela 35 procent av Gen Z föredrar second hand framför fast fashion.
Betydligt färre, 24 procent, säger att de gillar fast fashion mer. Att shoppa fast fashion har till och med blivit lite skämmigt. Hela 1 av 4 av Gen Z säger att de skäms för att köpa fast fashion. I den genomsnittliga Gen Z-garderoben är nästan vart femte plagg ett second-hand fynd (17,8 procent). Och nästan 4 av 10 (39 procent) svarar att de kommer att köpa och sälja second hand på nätet i år. Av dem svarar mer än hälften att de kommer att köpa och/eller sälja mer second hand på nätet i år än förra året.

– Marknaden för reloved brukar gynnas av tuffare tider. Det i kombination med en yngre generation som är mer medveten om miljö och klimat men samtidigt vill kunna uttrycka sig genom schyssta och unika fynd gör reloved till ett självklart val, säger Richard Pettersson, Head of PR and Communications på plick.

När det kommer till kläder och hållbarhet svarar nästan var femte person (18 procent) inom Gen Z att det är mycket viktigt att saker man köper har tillverkats på ett sätt som är bra för människor och miljö. Det är också klimatet som är den största orsaken till Gen Z:s framtidsångest. När man frågar Gen Z vad de oroar sig för inför framtiden svarar hela 54 procent att de är oroliga för klimatet. Långt före kriget i Ukraina (45 procent) och oro för ekonomin (30 procent).

– Klimatet är verkligen en fråga som är högaktuell för Gen Z och något som oroar mer för än både krig, dödsskjutningar och ensamhet. Modeindustrin är en av de mest förorenande branscherna globalt och ju mindre nya kläder som produceras desto bättre för klimatet, och det verkar Gen Z ha fattat, säger Richard Pettersson.

Rapporten tog även temperaturen på vilka trender som kommer fortsätta i 2023 samt vilka inflytelserika personer som påverkar Gen Z mest vid val av kläder. Intressant nog hamnar hållbarhetsdrottningen Greta Thunberg en placering över popdrottningen Zara Larsson.
Inne och ute-listan 2023 enligt Gen Z:

Trender som kommer att fortsätta:

1. Linnebyxor (16%)

2. Lågmidjade jeans (13%)

3. Air Jordans sneakers (13%)

4. Fjällräven (13%)

5. Stockholmsstilen (12%)

Trender som kommer vara helt ute:

1. Benvärmare (13%)

2. Moonboots (11%)

3. Pälsjackor (9%)

4. Juicy Couture (7%)

5. Punk (7%)

Och här är de influencers som påverkar vilka kläder Gen Z köper 2023:

1. Bianca Ingrosso, Matilda Djerf (6%)

2. Linn Ahlborg (5%)

3. Therese Lindgren, PewDiePie (4%)

4. Alice Stenlöf, Greta Tunberg, (3%)

5. Zara Larsson, Benjamin Ingrosso,

Philippa Parnevik, Viktor Leksell, (2%)

Om undersökningen

Rapporten baseras på en undersökning som genomfördes av Kantar Sifo på uppdrag av plick och Blocket. Datainsamlingen pågick mellan 13-20 februari 2023 och urvalet bestod av 1004 respondenter i gruppen barn/ungdomar mellan 13-25 år i hela Sverige.

Källa: Blocket

Foto: Nben54