Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vänersborg utsedd till Årets Jazzkommun 2023 av Svensk Jazz

Svensk Jazz har utsett Vänersborg till Årets jazzkommun 2023. Utmärkelsen delas ut vid Jazzfestens stora gala i Gävle den 13 maj.

– Vi är så glada för den här utmärkelsen, säger Anna Lundkvist, samordnare på Vänersborg Jazz Academy. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt, när vi satsar på unga musiker och arbetar för återväxten inom jazzen i Sverige.

Varje år tar Vänersborg Jazz Academy (VJA) emot hundratals unga musiker inom jazz- och improvisationsgenren till kurser med handplockade gästlärare från hela landet. Ungdomarna som deltar är mellan 11-25 år och studerar på allt från kulturskola till universitet. Flera av dagens professionella musiker har återkommande tagit vägen om Vänersborg.

Vänersborg Jazz Academy ingår i kommunens Musik- och kulturskola. VJA jobbar för en positiv utveckling bland deltagarna, driven av glädje, hårt jobb och maximal stöttning, praktiskt som mentalt. Kurserna ska vara en trygg social miljö för alla, oavsett nivå.

Vänersborgs kommun är stolt över att bedriva den här typen av utbildningsform, säger Ida Svanberg, verksamhetschef för kultur i Vänersborgs kommun. Vi knyter dagens och morgondagens musiker till oss på olika sätt. Tack vare ett långsiktigt och nära samarbete med Vänersborgs Musikförening har jazz- och improvisationsmusiken en självklar plats i Vänersborgs utbildnings- och konsertutbud.

Vänersborgs kommun fick även utmärkelsen Årets jazzkommun 2012.

Källa: Vänersborgs kommun

Bild: Jazzkurs i Vänersborg. Foto: Vänersborgs kommun