Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Österödskvinnan – ett av Skandinaviens äldsta skelett

Österödskvinnans kvarlevor är omkring 10,000 år gamla och härstammar från äldre stenåldern. Hennes skelett är ett av de äldsta och mest kompletta som hittills påträffats i Skandinavien. För första gången någonsin visas Österödskvinnan för allmänheten på Göteborgs stadsmuseum.

— Det här är ett unikt arkeologiskt fynd som har stor betydelse för vår tolkning av forntiden. Österödskvinnan ger oss en spännande glimt av vår förhistoria och ger publiken möjlighet att komma en individ som levde och dog för 10,000 år sedan riktigt nära, säger Else-Britt Filipsson, arkeolog på Göteborgs stadsmuseum.

Unikt tillfälle att möta Österödskvinnan — och förhandstitta på SVT-serie
Österödskvinnan visas under perioden 5 nov 2023–30 april 2024 på Göteborgs stadsmuseum och det är första gången hon visas för allmänheten. Den 5 november är det också premiär för SVT:s stora historiesatsning Historien om Sverige, där Österödskvinnans liv gestaltas i första avsnittet. Före premiären erbjuds Stadsmuseets besökare på förhandsvisningar av barnversionen av serien Historien om Sverige med Farah som en del av museets höstlovsprogram.

— Vi tror att SVT:s historiesatsning kommer att göra ännu fler intresserade av Österödskvinnans öde och historia. Det här är dock känsliga kvarlevor som vi inte kan ställa ut en längre tid. Vi visar henne för första och kanske sista gången, på grund av att hon är så skör, så detta är en unik möjlighet för publiken, säger Carina Sjöholm, museichef.

ÖPPNAR 5 NOV
Österödskvinnan visas under perioden 5 nov 2023–30 april 2024 på Göteborgs stadsmuseum, som en del i den permanenta utställningen ”Spåren talar”. Vid tre tillfällen under höstlovet har museet fått möjligheten att förhandsvisa de två första avsnitten av serien ”Historien om Sverige med Farah” där barn tillsammans med resten av familjen kan lära sig med om historien.

Källa: Göteborgs stadsmuseum

Bild: Bild ur SVT:s kommande historiesatsning ”Historien om Sverige” där Österödskvinnans liv gestaltas. Foto: Ulrika Malm, SVT