Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Teaterpremiär för Maria Gripes Skuggan över stenbänken

Maria Gripes älskade bok tar nu plats på teaterscenen. 14-åriga Berta lär känna familjens nya husa Carolin som är karismatisk, självsäker och väldigt hemlighetsfull. Vem är hon egentligen? Regi av Sara Cronberg med bland andra Malin Karlsson, Malin Vispe och Bahador Foladi. Dramatisering av Gustav Tegby.

Året är 1911 i en liten svensk stad. Här bor 14-åriga Berta tillsammans med sina föräldrar och syskon, en välbärgad familj som har både hushållerska och husa. En dag flyttar husan Carolin in som inte är lik någon de träffat förut. Hon är självsäker, udda och påverkar hela familjen. Samtidigt är hon tystlåten om sin egen bakgrund och familj. Hon har ett stort intresse för fotografier och kan spendera timmar i familjens fotoalbum. När underliga saker börjar hända i huset och familjen får anonyma telefonsamtal så blir Berta allt mer frågande. Vem är hon egentligen? Regissör Sara Cronberg skapar tillsammans med scenograf Helle Damgård och scenkonstkompaniet Bombina Bombast en magisk föreställning med digitala effekter som involverar scenografi, ljud och ljus. För dramatiseringen står Gustav Tegby.

Om Maria Gripe

Maria Gripe är en av Sveriges mest älskade barnboksförfattare. Hon skrev ett 30-tal böcker, däribland Hugo & Josefin, Tordyveln flyger i skymningen och Agnes Cecilia. Böckerna har gjort succé över hela världen och översatts till över tjugo språk. Skuggan över stenbänken kom ut 1982 och är första delen i Skuggserien som innefattar totalt fyra böcker.

Om Sara Cronberg och Bombina Bombast

Regissör Sara Cronberg har varit verksam sedan 1998 på Malmö Stadsteater, Uppsala stadsteater, Kulturhuset Stadsteatern samt flera teatrar i Danmark. Hon har i flera projekt samarbetat med scenkonstkompaniet Bombina Bombast som skapat över 30 originalverk för scen och film karaktäriserade av mötet mellan scenkonst och innovativa teknologier. För deras gemensamma föreställning Ögonvittnen tilldelades de Thaliapriset 2019.

Källa: Kulturhuset Stadsteatern

Foto: Sören Vilks